Skladník devět tisíc, svářeč sedm. Přidává se už jen na nejnižších pozicích

Mzdy narazily na strop. Ačkoliv přetrvává tlak na jejich růst, zaměstnavatelé už nejsou ochotni před vidinou nižšího růstu ekonomiky tolik přidávat. Výjimku tvoří jen nejnižší pracovní pozice. Alespoň tak hovoří výsledky rozsáhlého průzkumu, který mapuje aktuální finanční ohodnocení stovek pracovních pozic v 8 oborech a 13 regionech České republiky.



„V posledních třech letech se tempo růstu průměrné mzdy zvýšilo ze 4,2 procenta v roce 2016, na 7 procent v roce 2017, respektive 8,1 procenta v roce 2018. Pro rok 2019 očekáváme změnu trendu, nicméně stále půjde o výrazný nárůst v rozmezí 7-8 procent,“ říká Martin Ježek, obchodní ředitel pracovní agentury Grafton Recruitment, která průzkum provedla. Například skladníkovi v Ústeckém kraji se nástupní mzda zvedla o 7000 korun hrubého měsíčně, svářeči v Praze si zase polepšili až o 9000 korun.

Rok 2019 se nese ve znamení očekávaného zpomalení růstu HDP, které je způsobeno především vyčerpaným pracovním trhem a předpokládaným poklesem českého exportu na klíčové zahraniční trhy. To může v příštím roce negativně ovlivnit dlouhodobé plány českých firem.

Někteří zaměstnavatelé už dokonce začínají hovořit o možnosti budoucího snižování výroby a s tím souvisejícím propouštěním. „Spolu s pokračující automatizací a digitalizací to přispěje ke zmírnění přetlaku na trhu práce, což se projeví i snížením tlaku na růst mezd,“ vysvětluje Martin Ježek.

Nejvíce zaměstnavatelům chybí lidé na řemeslnické a dělnické pozice a dále v technických oborech a informačních technologiích. Složitou situaci na českém trhu práce řeší firmy zejména náborem zaměstnanců ze zahraničí. Jde přitom nejen o pracovníky z členských států Evropské unie, ale i ze zemí mimo EU, například z Ukrajiny, Srbska či Filipín.

Největší nedostatek pracovníků pociťují firmy v oblasti průmyslové výroby. Mezi nejžádanější pozice patří operátoři výroby a skladníci s oprávněním k řízení vysokozdvižného vozíku pro manipulaci se zbožím, do popředí se dostává také obor elektro. Kvůli nedostatku lidí mezi sebou firmy doslova bojují o kvalitní zaměstnance. Kdo chce obstát, musí přicházet s novými benefity nebo lidi motivovat vyšší mzdou.

Zároveň se prodlužuje doba, kterou firmy potřebují k získání potřebných lidí, a často dochází i ke snižování požadavků na kvalifikaci či dovednosti zaměstnanců. Nedostatek pracovníků řada firem řeší i investicemi do robotizace a automatizace.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Weikert

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme