Srbská premiérka Ana Brnabić jednala v České republice

 


  • Země: CS – Srbsko
  • Datum zveřejnění: 31.12.2018

Srbská premiérka Ana Brnabić během návštěvy České republiky uvedla, že Srbsko otevřelo další 2 kapitoly v přístupových jednání do EU. Srbsko má nyní otevřených 16 kapitol z celkových 35, přičemž dvě jsou již předběžně uzavřeny. Ana Brnabić vyjádřila přání, aby přístupová jednání byly intenzivnější, je ale zřejmé, že cesta EU je složitá.
Ana Brnabić ocenila rovněž rozvoj bilaterální ekonomické spolupráce mezi Srbskem a ČR a zdůraznila, že obchodní obrat se za posledních 9 let se zvýšil dva a půl krát.
Obě strany se také dohodly na řešení clearingového dluhu, který pochází ještě z dob bývalé Jugoslávie a Československa. Konečná částka byla stanovena na 32,8 mil. USD, z čehož 14,7 mil. USD je jistina a 18 mil. USD je úrok. Clearingový dluh bude nakonec uhrazen vyplacením jedné splátky ve výši 9,8 mil. USD (cca 222 mil. Kč), což je v souladu s pravidly Pařížského klubu věřitelů.
Podle vyjádření ministryně financí ČR Aleny Schillerové dosažení dohody o řešení srbského dluhu dále zlepší oboustranné ekonomické vztahy, pro které tento problém z minulosti představoval určitou zátěž.  Prominutý dluh pak ČR započítá jako příspěvek ČR v rámci oficiální rozvojové pomoci (ODA), což sníží nároky na státní rozpočet ČR do budoucna.

Zdroj B92
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Bělehrad. 

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme