Srbsko dostane povolení k vývozu kuřecího masa do EU

Ministr zemědělství Srbska Branislav Nedimović oznámil, že byl v Bruselu dohodnut začátek procesu povolení vývozu kuřecího masa do Unie. Srbské kuřecí tak bude dostupné evropským spotřebitelům znovu po 30 letech.

Ministr Nedimović uvedl, že vedle kuřecího masa stejným procesem prochází i vepřové, u kterého je nezbytná ještě dodatečná série kontrol. Srbsko tak nyní ukončilo proces nezbytný k získání povolení vývozu kuřecího masa na jednotný trh EU.

Jak Nedimović uvedl, kuřecí a vepřové maso ze Srbska bylo na evropském trhu přítomno naposledy v době Jugoslávie. Od té doby byl srbský vývoz omezený na Severní Makedonii, Černou Horu a Bosnu.

Srbsko má zájem o realizaci evropských programů IPARD II a IPARD III, které budou spuštěny v následujících sedmi letech. EU jimi financuje rozvoj zemědělství, výrobních kapacit a rurálního turizmu v zemích, které aspirují na členství v Unii.

Zdroj: biznis.rs
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Srbsko.




• Oblasti podnikání: Obchod | Potravinářský průmysl
• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí