Startup Education.cz chce českým studentům umožnit více studovat v zahraničí

I když se českým zájemcům již před třemi desítkami let otevřela možnost získávat vzdělání na prestižních středních školách i univerzitách po celém světě, podle Tomáše Jízdného této možnosti stále využívají jen málo. A chce to změnit.



Foto: Education.cz Když začal Tomáš Jízdný podnikat, bylo mu dvacet let a ještě studoval. Se svým spolužákem založil agenturu JK Education. Pomáhal nadějným studentům vycestovat a studovat na zahraničních středních školách v USA a Kanadě. Na prestižní střední školy díky nim odjely desítky studentů ročně, kromě toho pořádali vzdělávací veletrhy ve čtyřech zemích Evropy.

Po třech letech se se společníkem rozhodli investovat do vlastních škol a koupili soukromé gymnázium v Praze. O rok později založili vlastní, ryze americkou střední školu America Academy, díky které získali větší svobodu zavádět moderní přístupy k výuce.

Na podzim 2018 se Tomáš Jízdný rozhodl svůj podíl prodat, aby se mohl věnovat novým projektům. Založil proto vzdělávací platformu Education.cz, díky které chce pomoci studentům najít cestu ke vzdělání na zahraničních univerzitách.

„Uvědomil jsem si, že není jen jedna správná cesta ke změně vzdělávání a tak jsem se rozhodl hledat, spojovat a podporovat zajímavé lidi se skvělými nápady. V prosinci tak vznikla investiční platforma Rozjízdný.cz, která už našla několik slibných projektů,“ říká Tomáš Jízdný.

Andělský investor

Tomáš Jízdný, zakladatel Education.cz. Foto: Education.cz Založením platformy Rozjízdný.cz se zařadil mezi nejmladší angel investory v České republice. V roce 2018 se také umístil ve výběrovém žebříčku Forbes 30 pod 30. Mezi jeho silné stránky patří především analytické myšlení, finanční plánování, rychlé rozhodování, vyjednávací schopnosti a organizování.

Investiční projekt nebyl jediným, do kterého se pustil. „Chybělo mi něco se zahraničním vzděláváním, protože z osobní zkušenosti vím, jak moc to člověka posune. Svému bratrovi jsem pomáhal s celým procesem výběru a přihlašováním se na vysokou školu v USA. Rozhodl jsem se takto pomáhat i ostatním a prostřednictvím platformy Rozjízdný.cz rozjet vlastní společnost Education.cz,“ popisuje Tomáš Jízdný svoje další aktivity.

Právě u svého bratra přitom mohl zblízka vidět, jak ho studium v zahraničí formuje a posouvá. „Z celé řady univerzit jsem mu nakonec zúžil výběr na tři školy ze kterých si vybral Palm Beach Atlantic university ve West Palm Beach na Floridě. Jak sám říká, studium v Americe mu dalo svobodu a otevřelo celý svět, protože s sebou nese i to, že máte možnost poznat novou kulturu a seznámit se s lidmi z celého světa. Neříkám, že všechny školy u nás jsou nekvalitní, ale chci umožnit těm, kdo o studiu za hranicemi přemýšlí, udělat krok vpřed. Máme u nás mnoho talentů, kteří mají na to, aby studovali i na těch nejprestižnějších školách ve světě, tak proč je v tom nepovzbudit,“ říká Tomáš Jízdný.

Education.cz má dlouhodobě působit jako portál o vzdělávání v zahraničí a chce pomáhat studentům najít cestu právě ke studiu v cizině. „Studenti tam najdou všechno potřebné, aby si správně vybrali školu, připravili se na ni a uspěli v přijímacím procesu. Pomůžeme jim překonat překážky, které může cesta za studiem například na Harvardu mít,“ zmiňuje Tomáš Jízdný.

Školství jako priorita

Proč ho dlouhodobě zajímá právě oblast vzdělávání? „Školství by měla být jedna z našich nejvyšších priorit, bude tu s námi i po tom, co tu nebudeme. Zásadně ovlivňuje sebevědomí a ekonomický vývoj naší země. Bohužel zatím nedokážeme držet krok s dnešní rychle se vyvíjející se dobou. Spousta profesí, které existují dnes, zmizí a nahradí je stroje, na to dnes raději skoro nikdo nemyslí. O to víc budeme potřebovat lidi, kteří se dokáží rychle přizpůsobovat, chápat nové koncepty a technologie, řešit problémy, kriticky přemýšlet a vést ostatní, a ty musíme vychovávat už ve školách,“ konstatuje Tomáš Jízdný. Studium v zahraničí je podle něj zároveň velkou přidanou hodnotou, která posune každého člověka dál a přinese mu nenahraditelné zkušenosti, do kterých se vyplatí investovat.

Portál Education.cz má studentům především usnadnit kroky, které by se jim mohly zdát obtížné. „Chceme být nejkomplexnější službou na trhu. Chceme být pro studenta, který začne uvažovat o studiu v zahraničí, včetně těch nejprestižnějších škol jako je Harvard, Columbia University a další, partnerem a povzbudit ho v cestě za svým snem. Jsme schopní ukázat mu všechny alternativy a pomoct mu s rozhodováním i přípravou. Vysvětlíme mu jaké jsou možnosti a co pro to musí udělat,“ popisuje Tomáš Jízdný způsob fungování svého portálu.


Přípravné kurzy

Foto: Education.cz Education.cz úzce spolupracuje také s bankami a umožňuje tak studentům financování studia. „I zde budeme hledat nejvhodnější individuální řešení pro jednotlivé studenty podle konkrétní situace,“ podotýká Tomáš Jízdný. Spolupráce s bankami je podle něj důležitá proto, že projekt nechce cílit jen na ty, kdo na studium v zahraničí mají prostředky, ale možnost studovat mimo ČR chce otevřít co nejširšímu okruhu lidí. „Šikovní studenti, kteří ale nemají dostatek financí na školné, dostanou možnost požádat o stipendia nebo výhodnější studentské půjčky. Řešením může být také práce, kterou zprostředkuje přímo škola, takže studenti buď mohou studovat levněji, nebo mohou už při studiu splácet svoje půjčky,“ vysvětluje Tomáš Jízdný.

Momentálně spouští projekt EduTours. „Jedná se o zájezd pro studenty do zemí, ve kterých chtějí v budoucnu studovat. V listopadu proto s přibližně dvaceti studenty odletíme do Ameriky. Navštívíme s nimi univerzity, aby mohli vidět, jak to na nich funguje, a věděli, do čeho jdou. Osobní zkušenost a seznámení se s prostředím i fungováním školy je totiž v procesu rozhodování velmi důležitým kritériem,“ konstatuje zakladatel Education.cz.

Dalším souvisejícím projektem je Visit Schools, na kterém spolupracuje s platformou Oktium. „Propojíme studenty, kteří mají zájem studovat na zahraniční škole, se studenty, kteří tam již studují, aby mohli získat co nejvíce informací. I to je v rozhodovacím procesu dost důležité. Díky možnosti skrze videohovor se spojit s kýmkoli kdekoli na světě si budou moci z pohodlí domova zjistit, co potřebují, a rozhodnout se, zda je daná škola tou správnou volbou. Volající pak ohodnotí studenty podle toho, jaké jim poskytli informace, a my je na základě toho finančně odměníme,“ pokračuje Tomáš Jízdný. Zároveň klientům poskytnou telefon na zástupce školy, kteří se starají o nábor. Celý proces to výrazně urychlí a rodinám se sníží náklady, které by vznikly při cestách na zahraniční univerzity. I když často zmiňuje USA, jeho firma dokáže zprostředkovat vzdělání také v Německu, Polsku nebo Anglii.

Rychlý růst

Foto: EducationI přes předchozí zkušenosti s oborem pro něj nebyl rozjezd nové firmy bez komplikací. „Každé podnikání má své překážky, to se nevyhnulo ani nám. Zpočátku bylo nejtěžší přesvědčit některé naše partnery, aby nás brali vážně. Jsme mladý tým a tak musíme občas dokazovat, že naši práci myslíme vážně a víme, co děláme. Cestu k cíli nám u nás také občas ztěžuje byrokracie. Důležité je také umět se vyrovnat s rychlým růstem,“ popisuje Tomáš Jízdný starosti, které by si asi přála řešit většina podnikatelů.

Svým projektem necílí pouze na studenty. „Vzhledem k tomu, že je naší ambicí měnit systém vzdělávání jako celek a pronikáme do něj z několika stran, jsou naším zákazníkem vlastně všichni, kdo stojí o kvalitní vzdělání, ale také například o smysluplnou praxi a o zkušenosti, které dávají životu smysl a člověka posouvají dál,“ podotýká Tomáš Jízdný. Naopak v oboru podle něj nemá příliš význam mluvit o konkurenci. „Každý projekt, který se snaží o pozitivní změnu, dává smysl. To je jako kdyby si vědci konkurovali ve vývoji léků nebo postupů v medicíně. Školství a vzdělávání má mnoho podob a každá z variant vyhovuje někomu jinému. My se snažíme být co nejkomplexnější, abychom mohli vyjít vstříc jednotlivým individuálním potřebám, co nejširšího okruhu studentů,“ zmiňuje Tomáš Jízdný.

Na svých projektech spolupracuje s více než třemi desítkami kolegů. „Pomohlo nám, že od začátku spolupracujeme s americkými zástupci škol i lidmi, kteří se dlouhodobě pohybují ve vzdělávání a mají proto ty správné kontakty. Nejtěžší bylo přesvědčit akademiky, že to myslíme vážně, a že pokud se k nim nějaký náš student přihlásí, má to opravdu smysl,“ podotýká Tomáš Jízdný.

Obor vzdělávání přitom považuje za velmi perspektivní. „Stejně jako mnoho dalších oblastí se i vzdělávání bude vyvíjet v oblasti využití modeních technologií, proto je pro nás důležité partnerství s těmi nejpovolanějšími. To jsou například společnosti jako Microsoft nebo Apple,“ doplňuje zakladatel Education.cz. Věří, že školství i vzdělávání se bude posouvat neustále dopředu a také díky svému projektu tuto oblast v Česku rozhýbá. „Přesvědčíme české studenty, že mají na to studovat na prestižních univerzitách v zahraničí a zasadíme se i o rozvoj školství tady u nás. Vzdělávání je pro společnost jedním z nejdůležitějších pilířů a my do něj musíme investovat a neustále ho rozvíjet,“ uzavírá Tomáš Jízdný.

Dalibor Dostál

Education.cz v kostce

Startup Education.cz pomáhá studentům najít zahraniční školy, které nejlépe odpovídají jejich zájmům a dovednostem. Jeho zakladatel Tomáš Jízdný již předtím se svým spolužákem založil agenturu JK Education, kterou na podzim roku 2018 prodal.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme