Startupisté investují miliony do topenářství

Podnikatele Tomáše Čupra, Petra Šmídu a Pavla Muchu, partnery české investiční skupiny Enern, nadchla myšlenka částečně digitalizovat řemeslo. Vložili přes deset milionů korun do topenářské firmy Topíte.cz.



Cílem je zjednodušit proces objednání topenářské firmy pomocí aplikace tak, aby zabíral co nejméně času. Připomínat má podle Muchy objednávku jídla na internetu. Skupina Enern má ostatně zkušenosti s finacováním projektů typu Dáme jídlo či Slevomat.

„Topenářství beru jako královské řemeslo, které vyžaduje nejen manuální zručnost, ale i odborné znalosti a velkou všestrannost,“ vysvětluje zakladatel firmy Topíte.cz Daniel Helcl důvod, proč se rozhodl digitalizovat právě byznys kolem rozvodů tepla v domácnostech a kancelářích. Sám do projektu vložil miliony.

Získanými penězi bude společnost financovat hlavně vlastní vývojářský tým. Ten vytvoří zastřešující platformu pro komunikaci s řemeslníky. Následně do aplikace zahrne také služby přidružené k topenářství, například instalatérství nebo kominictví. Peníze pro pokračování rozvoje má firmě zajistit další kolo financování, pro které hledá nové společníky.

„Řemeslníci pracují často jako jednotlivci nebo v menších skupinách, a tak nemají kapacitu pouštět se do něčeho tak velkého, jako je digitalizace jejich služby,“ vysvětluje Helcl důvody, proč v Česku obdobný nápad doposud nevznikl.

Například v Kalifornii se digitalizace služeb podařila firmě ServiceTitan, která zastřešuje jednotlivé řemeslníky. Postupně získala padesát tisíc stálých zákazníků a její hodnota přesáhla 1,65 miliardy dolarů.

Převzato z webu E15.cz. Autor: Michal Tomeš

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Služby | Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme