Stát vyhlásil boj řetězcům. Vyřeší to ústavní soud?

Na obchodní řetězce, jež do 15 dní nezaplatí pokutu udělenou potravinářskou inspekcí za ohrožování zdraví spotřebitele, dopadne exekuce. Na Slovensku přišly o možnost bránit se sankci soudní cestou.



„Tento způsob zákonodárství, kdy se firma proti rozhodnutí státu nemůže odvolat k nezávislému soudu, zdá se mi poněkud nešťastným,“ glosuje situaci u východních sousedů právník Jiří Koukal.

Nedávno schválený zákon o potravinách je protiústavní, zní z úst zástupců opozice, ale i velkých zahraničních a nadnárodních firem. Nová legislativa brání řetězcům, aby se vyhýbaly sankcím uděleným za ohrožování spotřebitele.

Společnosti, které pokutu nezaplatí bez odkladu, budou čelit exekucím a zabavení majetku do výše pokuty. „Nepravdivé a nepodložené argumenty, že jde o protiústavní zákon, neobstojí,“ řekl médiím mluvčí ministerstva zemědělství a rozvoje venkova Vladimír Machalík.

Jsme svrchovaná země

V rozhovoru pro server sme.sk se k němu připojila i ministryně Gabriela Matečná (SNS): „ Je neakceptovatelné, aby rakouská firma podnikající na Slovensku, nerespektovala naše platné zákony. Doma by si nic takového nedovolili. Slovensko je svrchovaný stát, na jehož území platí zákony. Proti řetězci, který bude zmíněný zákon porušovat, bude postupováno tvrdě.“

Obchodníci se dosud proti uloženým pokutám jako jinde v Evropě odvolávali a platili je až tehdy, když soud rozhodl o jejich právoplatnosti.

Jen 15 dní mají řetězce na zaplacení pokuty, a to bez možnosti odvolání


„Z většiny milionových pokut, které byly řetězcům uděleny od roku 2014, stát dodnes vyinkasoval jen zlomek, a to kvůli stále probíhajícím soudním řízením. Žaloby už ale v současnosti nemají odkladný účinek,“ upozorňuje Machalík.

Právě rakouský řetězec německé matky Billa, který neplacením pokut prý porušuje zákon, má podle ministerstva dlouhodobé prodejny s bezpečností potravin. Pokuty uděluje řetězcům veterinární a potravinová správa například za to, že prodávají zboží s prošlým datem spotřeby. Rekordmany jsou právě Billa (11), Tesco (8) a Kaufland (4).

„Státní potravinová inspekce udělila řetězci na základě opakovaného ohrožování zdraví slovenského spotřebitele, pokutu ve výši milion eur už celkem jedenáctkrát, což je nejvyšší číslo mezi všemi obchody. Pokud pokutu nezaplatí, bude proti nim ve stanované lhůtě zakročeno soudním exekutorem, případně výkonem správní exekuce. Platí přitom presumpce správnosti rozhodnutí správního orgánu. Řetězec se nemůže opírat o pocity, že se mu zdá pokuta příliš vysoká a už vůbec ne o to, že mu platný a účinný zákon připadá protiústavní,“ vysvětlil sme.sk ředitel sekce potravinářství a obchodu ministerstva zemědělství Milan Lapšanský.

Zasáhne ÚS nebo Evropa?

Na vyjádření ministerstva zareagovala pro agenturu SITA společnost Billa.

„Billa důsledně dbá na dodržování všech předpisů a nařízení souvisejících s prodejem potravin. Zároveň ale využíváme všechny dostupné zákonné možnosti plynoucí i z Ústavy SR, jak se vůči nespravedlivým rozhodnutím a zákonům bránit,“ prozrazuje mluvčí společnosti Kvetoslava Kirchnerová.  

„Boj mezi slovenskou vládou a řetězci nabírá na obrátkách. Může dojít až do Štrasburku,“ doplňuje Jiří Koukal. Zatím se obchodníci přes evropské sdružení obchodníků Eurocommerce obrátili na Evropskou komisi a slovenské opoziční strany napadly zákon u ústavního soudu.

Jakub Procházka

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme