Koronavirová situace ve Sverdlovské oblasti v Rusku

Současná situace v souvislosti s pandemií se dá charakterizovat jako období křehkého optimismu. Počty nakažených nerostou, v přepočtu na 100 tis./osob jsou již relativně nízké, zároveň však také epidemiologové varují před možností příchodu třetí vlny pandemie.

V Rusku se již týden drží denní počty nakažených pod 9 tis. osob, přičemž již před zhruba měsícem se počty nakažených poprvé dostaly pod 10 tis. osob/den. Od té doby jsou denní počty nakažených víceméně stabilní a pohybují se od 8 500 do 9 500 osob/den. Celkový počet nakažených od počátku pandemie k 19. dubnu 2021 dosáhl téměř 4,7 milionu osob, zemřelo 104,7 tis. osob.

Regiony s nejvyššími počty nově nakažených:

  • Moskva – 2 476 (1 058 699 obyv. od začátku pandemie)
  • Sankt Peterburg – 704 (405 924)
  • Moskevská oblast – 595 (84 677)
  • Rostovská oblast – 242 (84 677)
  • Nižněgorodská oblast – 219 (111 322)

Od 18. ledna 2021 probíhá po celém Rusku masová dobrovolná vakcinace osob starších 18. let proti covidu-19. Od tohoto data komukoliv, kdo o to projeví zájem, je umožněno se očkovat. K 19. dubnu 2021 přesáhl počet očkovaných obyvatel Ruska 8 mil. osob. Denní počty očkovaných rostou, poslední dobou je registrován zvýšený zájem obyvatel o očkování.

Hranice pro cizince stále ještě uzavřeny

Hranice Ruska jsou pro cizince stále ještě uzavřeny. Výjimkami jsou pouze vysoce kvalifikovaní specialisté a odborníci, podílející se na úpravách a údržbě zařízení, vyrobených v zahraničí, na základě zvláštního povolení, které vydává příslušné profilové ministerstvo. Více informací naleznete na webu MZV.

Pohyb osob uvnitř Ruska není nijak omezen, bez omezení je také veškerá vnitrostátní osobní doprava, a to včetně letecké, ve veřejném dopravním prostředku je povinností používat roušku.

Otevřeny jsou všechny obchody, restaurace, uvnitř musíte mít nasazenu roušku a měli by se dodržovat odstupy od dalších osob min. 1,5m.

Otevřena jsou pro diváky kina, divadla i všechna sportoviště, počet diváků je většinou omezen do 50 % celkové kapacity diváků. Nicméně tato omezení si stanovují jednotlivé regiony samostatně podle aktuální pandemické situace. Např. gubernátor Sverdlovské oblasti povolil před 14 dny zvýšení počtu diváků z 50 % celkové kapacity na 75 %. Dále gubernátor zrušil karanténní podmínky pro osoby starší 65 let, karanténa je jim nyní pouze doporučována.

Smartwings obnovují letecké spojení do Petrohradu

Od 29. dubna obnoví letecká společnost Smartwings přímé letecké spojení z Prahy do Petrohradu, bude se prozatím létat 2x týdně, ve čtvrtek a v neděli. Tato letecká linka byla přerušena vloni na jaře po vypuknutí virové pandemie.

Další česká letecká společnost ČSA létá z Prahy do Moskvy pravidelně 3x týdně, Aeroflot létá z Prahy do Moskvy s pravidelným spojem 4 dny v týdnu.

V souvislosti se zhoršením pandemické situace v Turecku, přerušilo Rusko na období od 15.dubna do 1. června letecké spojení s touto zemí. Do 1. června bylo také prodlouženo přerušení leteckého spojení s Velkou Británií, které bylo přerušeno již 22. prosince loňského roku.

Zahraniční kancelář CzechTrade v Jekatěrinburgu

Zpět na přehled situace okolo koronaviru ve světě

• Teritorium: Rusko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod