Na počátku května otevřeli holiči či kosmetika. Za jakých podmínek?

V pondělí 3. května se v Česku otevřely kosmetické salóny, kadeřnictví a další služby péče o tělo jako jsou například masáže. Zákazníci se ale při návštěvě provozovny neobejdou bez negativního testu, případně musejí být očkováni.

  • Nechat se ostříhat nebo si zajít na manikúru či pedikúru mohou jen ti, kteří se prokáží antigenním testem ne starším než tři dny nebo PCR testem, který není starší než sedm dní.

„Od 3. května definitivně otevíráme holičství, kadeřnictví, pedikúry a léčebně rehabilitační péči. Podmínkou jsou PCR testy, které platí sedm dnů nebo antigenní testy ne starší než 3 dny, očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci covid-19 v uplynulých 90 dnech,“ říká vicepremiér Karel Havlíček.

Tetovacích salónů a piercingových studií se opatření netýká. Zákazník i provozovatel musejí mít v provozovnách nasazený respirátor.

Profesionální antigenní testy jsou v odběrových centrech zdarma, a to jednou za tři dny. Hrazeny jsou z veřejného zdravotního pojištění. PCR test stále stojí kolem 1500 korun. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger v úterý 27. dubna oznámil, že na vládě prosadil, aby se uznávaly i negativní antigenní testy provedené ve školách nebo v zaměstnání.

Kadeřníci budou chtít osobní data, mohou být kontroly z hygieny

Kadeřníci, pedikéři či maséři si oficiálně musejí vést evidenci zákazníků. To, zda klienti splnili povinnost předložení negativních testů, kontroluje zpětně hygiena právě na základě jmenného seznamu zákazníků. Hygienici následně jména z evidence porovnají s údaji z odběrových center, kde se dělají testy. Kontroly budou probíhat v případě, že se někde objeví nákaza a bude potřeba trasovat lidi.

„Ve službách je zaveden režim jeden na jednoho,“ informoval Karel Havlíček. To ale podle kabinetu neznamená, že mohou být například v kadeřnictví maximálně dva lidé. „Musí to být v kontextu s hygienickými pravidly, je tedy potřeba dodržovat odstup od vedlejšího zákazníka minimálně 2 metry,“ doplnil ministr.

Na počátku května se otevřely také psí salony a další provozovny péče o zvířata. Obnoví se také provoz v lázních, ale pouze pro samoplátce, kteří v uplynulých třech měsících prodělali nemoc SARS-Cov-2.

Podmínky k využívání výše zmíněných služeb (stačí splnit jednu z podmínek)

  • negativní antigenní test (ne starší než 72 hodin)
  • PCR test (ne starší než týden)
  • očkování (minimálně 14 dnů po druhé dávce)
  • prodělaná nemoc SARS-Cov.-2 (v 90 uplynulých dnech)

Počátkem května měly být původně otevřeny i všechny dosud uzavřené obchody a také veškeré venkovní trhy bez ohledu na sortiment. Nakonec k tomu dojde v pondělí 10. května.

Stanovenou podmínkou bylo to, aby bylo v Česku za uplynulý týden méně než 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Aktuálně je v tuzemsku zhruba 130 nemocných na 100 tisíc lidí. Podle ministrových slov to vypadá, že pod zmíněnou hranici klesne incidence na konci prvního květnového týdne.

V krajích, kde je týdně méně než 100 případů na 100 tisíc obyvatel, se otevírají také galerie, muzea a další památky. Pro jejich návštěvu platí podmínka, že jedna osoba musí mít uvnitř k dispozici 15 metrů čtverečních plochy. Návštěvníkům zatím nejsou povoleny skupinové prohlídky.

Podrobné informace o uvolňování restrikcí v šesti fázích

jap

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Služby

Doporučujeme