V dotacích na úsporné osvětlení přibudou novinky

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podporuje rekonstrukci veřejného osvětlení a další energeticky úsporné projekty. Vypsalo v této oblasti první výzvy z programu EFEKT pro rok 2021. V programu budou pro rok 2021 platit některé novinky.

Zájemci budou moci podávat žádosti o dotace v prvních dvou výzvách již od 1. září 2020. „Program EFEKT se zaměřuje prioritně na neinvestiční dotace, které motivují k přípravě kvalitního energeticky úsporného projektu. Samospráva a podnikatelé, ale i vlastníci rodinných a bytových domů mohou využít hned několik forem podpory,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Větší podpora pro poradenství

Pro program je ze státního rozpočtu uvolňováno ročně 150 milionů korun. Na konci července byly vyhlášeny pro rok 2021 rovněž první dvě výzvy k podávání žádostí o dotace. Hlásit se tak mohou zájemci o poskytování poradenství v síti Energetických, konzultačních a informačních středisek (EKIS), kterými jsou podnikatelé, případně i města. Lhůta pro podávání žádostí je od 1. září do 30. září 2020. Novinkou je intenzivnější podpora středisek EKIS pro širší poskytování poradenství a možnost pro zástupce EKIS více propagovat úspory energie a dotahovat konzultované projekty, které jsou na začátku, až k realizaci.

V programu je převis zájemců

Další výzva je zaměřena na města a obce, které mají zájem získat podporu na rekonstrukci veřejného osvětlení. Lhůta pro podávání žádostí je v tomto případě od 1. září do 31. října 2020. V této oblasti není pro následující rok nic nového, ale opět je vyhlášena alokace minimálně v objemu 90 milionů korun. Tyto prostředky mohou z programu EFEKT využít města a obce, které neleží na území chráněných krajinných oblastí. Města a obce ležící v CHKO mohou získat dotační prostředky na rekonstrukci veřejného osvětlení z Ministerstva životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, ze kterého plyne do této oblasti dalších 30 milionů korun. „Program EFEKT je sice ve srovnání s prostředky z jiných dotačních programů malý, ale svým významem stále nabývá na důležitosti,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla a doplňuje: „Podmínky a zaměření programu stále vylepšujeme a přizpůsobujeme potřebám trhu a zájmu jeho uživatelů. Těší nás zájem, který o program EFEKT je, i když již mnoho let máme převis poptávky před finančními možnostmi programu. Budeme se snažit o jeho posílení.“

„Do konce srpna budou vyhlášeny ještě dvě výzvy, ze kterých bude pro rok 2021 dotováno organizování akcí na podporu úspor energie a zpracování různých nástrojů a podkladů pro rozšiřování informací o úsporách energie,“ říká ředitel odboru energetické účinnosti a úspor Vladimír Sochor a dodává: „Pro dalších pět aktivit jsou vyhlašovány kontinuální výzvy s možností podávat žádosti o dotace průběžně během roku. Ty budou vyhlášeny v listopadu, aby bylo možné začít podávat žádosti o dotace hned od 1. ledna 2021.“

Další formy dotace

Jde o podporu na zavedení energetického managementu s výší dotace až 500 tisíc korun, což platí pro veřejný i pro podnikatelský sektor. Kraje, hlavní město Praha a statutární města mohou získat dotaci až 800 tisíc korun na zpracování územní energetické koncepce nebo na zpracování zprávy o uplatňování územních energetických koncepcí. Kromě toho budou obce, města a dobrovolné svazky obcí moci požádat o dotaci na zpracování místní energetické koncepce, a to ve výši až 400 tisíc korun v rozdělení podle počtu obyvatel.

Dále je možné získat dotaci až 200 tisíc korun na ověření, zda jsou objekty ve veřejném sektoru vhodné pro projekt řešený metodou EPC, tedy specifickou formou realizace energeticky úsporných projektů. Dotaci lze získat na zpracování energetického posouzení objektu nebo areálu. Taková studie proveditelnosti by měla vlastníka objektu informovat o všech možných energeticky úsporných opatřeních, která by vedla ke snížení provozních nákladů souvisejících se spotřebou energie, a zjistit jejich optimální kombinaci, která je pro spotřebitele výhodná.

Znění programu EFEKT pro rok 2021 je k dispozici na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme