V roce 2018 se vytěžilo nejvíce dříví v historii. Zisk z hektaru však propadl

Kvůli přesycení trhu se zisky v lesnictví meziročně propadly na méně než třetinu.



Těžba dřeva - ilustrační foto, autor: Pinkas Martin/EuroSamostatný stát loňské stoleté jubileum oslavil i lesnickým rekordem. V tuzemských lesích se loni vytěžilo 25,7 milionu kubíků dřeva, což je podle dostupných informací Českého statistického úřadu vůbec nejvyšší hodnota od roku 1918. A to včetně údajů za roky 1918 až 1937, kdy jsou k dispozici data pouze za Československo jako celek.

Pro lesníky se bohužel nejedná o příznivou zprávu. Podle zatím nedefinitivní verze Zprávy o stavu lesa za rok 2018, kterou ministerstvo zemědělství poslalo do připomínkového řízení a týdeník Euro ji má k dispozici, dosahoval hospodářský výsledek vlastníků lesa z jednoho hektaru pouze 780 korun. Předloni to bylo ještě 2711 korun a už tehdy šlo o významný propad ve srovnání s předcházejícími léty.

Přes 90 procent celkových těžeb připadá na nahodilé a kalamitní, tedy vynucené těžby následkem kůrovcové kalamity. Na přesycený trh se tak dostala přemíra málo kvalitního, a tudíž levného dříví a podle zdrojů týdeníku Euro jsou někteří producenti ochotni prodávat dříví i za dumpingové ceny.

Zisk z hektaru se přiblížil mimořádně nízkým hodnotám z let 2008 a 2009, kdy přicházela krize a zároveň na odvětví stále dopadaly následky větrných smrští Kyrill a Emma.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Jan Brož, foto: Martin Pinkas.

• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme