Věčný boj: prodej padělků v Česku způsobí ročně škody za 16 miliard

Česká obchodní inspekce při červencovém zátahu na tržnicích v Potůčkách a Svatém Kříži u Chebu zabavila 6460 kusů padělků, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda více než deset milionů korun.



Ilustrační fotoŠlo jen o poslední malé vítězství v nekonečném boji. Celkově v Česku způsobí prodej padělků ročně škodu přes 16 miliard korun. Globálně dosáhl podíl padělaného zboží už na 3,3 procenta celkového obchodu. Obě kontrolované tržnice jsou ve svém ranku proslulé. Pár týdnů před zatím poslední kontrolou zabavili celníci ve Svatém Kříži tisíce napodobenin luxusního zboží. Nyní zboží z obou tržnic zaplnilo na 250 pytlů.

Ale nejde zdaleka jen o české pohraničí. V celém Česku podle nejnovějších dat způsobí padělané zboží škodu přes 16 miliard korun. Mezi nejčastější problémové výrobky patří spotřební zboží, významným segmentem jsou i průmyslové produkty.

Podle studie Trendy v obchodě s padělky a s pirátskými výrobky, kterou zpracovaly OECD a Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO), vzrostl celosvětový trh s padělky na hodnotu 460 miliard eur, což činí 3,3 procenta celosvětového obchodu.

Data pocházejí z roku 2016, konkrétně přitom ukazují, že podle údajů z roku 2013 zaujímal trh s padělky 2,5 procenta globálního obchodu (338 miliard eur). EUIPO zároveň disponuje údaji i pro Českou republiku. Podle nich tak v tuzemsku každoročně vlivem padělaného zboží dochází ke ztrátám ve výši 16,16 miliardy korun, což představuje 8,2 procenta všech prodejů. Celkově tedy hodnota ušlých tržeb v České republice podle analýzy činí 1 530 korun na osobu.

Statistiky Celní správy ČR ukazují, že jak hodnota, tak množství zajištěného padělaného zboží v posledních letech klesají. Vysvětlení může být dvojí. Buď začal trh s padělky v Česku klesat, nebo jsou v odhalování celníci méně úspěšní.

Vrcholu zatím padělky dosáhly ve zmíněném roce 2016, kdy celníci zajistili téměř pět milionů kusů padělků, jejichž hodnota přesahovala 625 milionů korun. V loňském roce to však bylo pouze lehce přes 378 tisíc kusů, jejichž hodnota přitom byla nižší než 380 milionů korun. „Dovozci často volí daleko vytíženější místa vstupu zboží na území Unie. Česká republika je většinou jen tranzitní zemí,“ říká Hana Prudičová z Generálního ředitelství cel.

Opačný vývoj lze ale sledovat u České obchodní inspekce, která v roce 2018 zabavila celkem 41 379 kusů padělků, což je o 2 994 kusů padělků více než v roce 2017. Vzrostla také hodnota tohoto zadrženého zboží. Zatímco v roce 2017 činila necelých 84 milionů korun, v loňském roce to už bylo více než 92 milionů.

Podle studie EUIPO a OECD jsou dlouhodobě největšími zdrojovými státy pirátských výrobků Čína a Hong Kong. Tuto skutečnost potvrzuje i jeden z předních českých exportérů, výrobce ložisek ZKL, který své produkty vyváží do téměř 80 zemí světa.

„Čína je jednou ze tří zemí, ve kterých jsme se s padělky našich ložisek setkali. Spolupracujeme zde proto přímo s koncovými zákazníky, kteří nám posílají fotografie výrobků, u kterých si nejsou jisti, zda se jedná o padělky. Vše pak následně posuzujeme, v případě objevení padělků pak sám koncový uživatel podává žalobu na dodavatele,“ sdělil výkonný ředitel koncernu Jiří Prášil mladší.

Studie EUIPO a OECD dále uvádí, že mezi nejvíce padělané zboží patří zejména spotřebitelské výrobky jako obuv, oděvy, kožené výrobky, elektronika, hodinky, parfémy, hračky. Velmi podobná je v tomto směru situace i na českém trhu.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Weikert

• Oblasti podnikání: Design

Doporučujeme