Zdroj: CzechTrade

Velká Británie je lídrem v rozvoji nízkouhlíkového vodíkového hospodářství

Spojené království se umístilo na třetím místě mezi zeměmi, které mají potenciál stát se globálními lídry v nové vodíkové ekonomice.

Pořadí podle vodíkového indexu INDEX1 společnosti Cornwall Insight ukazuje výrazné zlepšení oproti roku 2022. To odráží úsilí Spojeného království o vytvoření ekonomiky, v níž hraje rozhodující roli nízkoemisní vodík vyráběný z jiných zdrojů než z fosilních paliv.

Ilustrační fotografie

Vodíkový index hodnotí 14 zemí, které mají největší potenciál pro rozvoj vyspělých nízkouhlíkových vodíkových ekonomik. Nový žebříček odráží výrazný pokrok v nízkouhlíkové vodíkové strategii Spojeného království v uplynulém roce, včetně plánů na zdvojnásobení cílových kapacit, které se do roku 2030 zvýší z 5 GW na 10 GW. Zlepšila se také budoucí přehlednost díky zavedení plánu pro investory do vodíkových technologií a aktualizace vodíkové strategie pro trh.

Vodík je univerzální zdroj energie a bude hrát důležitou roli při plnění cíle Spojeného království dosáhnout do roku 2050 statusu net zero, zejména při dekarbonizaci průmyslového odvětví.

Využít tohoto záměru mohou i čeští exportéři. Právě pro ně připravuje londýnská kancelář CzechTrade společnou účast na významném veletrhu ALL-ENERGY 2024, který se vodíkovým technologiím věnuje.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Spojené království.
Zdroj: Cornwall Insight

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme