Víme, jak na to: první česká generace 21. století se hlásí o slovo

Ročník jejich narození už často začíná dvojkou, přesto jejich nápady mohou jednou změnit tuto zemi a v řadě případů už ji mění. Jsou nejmladší českou generací, která vyrůstala v 21. století, je plně digitální, ale přesto ráda pracuje rukama. Dokonale boří stereotypy o pasivitě mladých lidí. Tito talentovaní Češi už toho mnohdy zvládli za dvacet let víc, než jiní nezvládnou za celý svůj život.



Nastupující generace českých hlaviček, autor: Tomáš Novák/EuroTýdeník Euro už podruhé vybral dvacítku těch nejmladších Čechů, kteří už něco dokázali a mohou být inspirací pro ostatní. Jedno je pro ně všechny společné: zvládají toho mnohem víc než většina jejich vrstevníků.

Mnohdy se naráz věnují několika náročným činnostem, ale dokážou si čas rozplánovat tak, aby vše stihli. „Baví mě věnovat se několika činnostem najednou,“ říká dvacetiletá naděje české lékařské vědy, ale také podnikatelský talent z Brna Kateřina Kudličková. Už v šestnácti letech, tedy v prvním ročníku na gymnáziu, začala pracovat na výzkumu leukemie na Masarykově univerzitě v Brně. Dodnes totiž nevíme, kvůli čemu přesně vzniká a jak se dá zcela vyléčit chronická lymfocytární leukemie, nejčastější leukemické onemocnění dospělých na západní polokouli.

Kateřina díky jedné středoškolské odborné práci začala zkoumat možnou souvislost leukemie s dosud neprobádanými proteiny. Analyzovala reálné vzorky od nemocných pacientů a zjistila, že u těch, kteří mají vysokou míru produkce těchto proteinů, má nemoc horší průběh a umírají dříve. Díky svému výzkumu leukemie před dvěma lety zvítězila v jedné z kategorií v soutěži České hlavičky, která podporuje vědecké bádání u středoškolských studentů. Zlatou medaili za svůj výzkum si odvezla také z Pekingu. Ale ve vědeckých objevech pokračuje Kateřina dál. „Asi před třemi měsíci jsme získali výsledky dalšího výzkumu, kdy jsme se pokusili u myší tvorbu jednoho konkrétního proteinu takzvaně vypnout. Zjistili jsme, že jsou schopné fungovat s poloviční kapacitou kyslíku,“ popisuje nejnovější zjištění.

Kateřina Kudličková, autor: Hynek Glos/EuroV říjnu nastupuje v Praze na medicínu a zároveň rozjíždí své první podnikání. Už letos si vyzkoušela, jaké to je pořádat velkou konferenci, kde přednáší stejně motivovaní a úspěšní mladí Češi pro své vrstevníky. Konference českých nadějí, kterou Kateřina a její sdružení v Brně zorganizovaly, přilákala 33 přednášejících a 250 účastníků z řad středoškolských studentů z celé země. „Teď připravuji projekt, který na konferenci naváže,“ prozrazuje. Ještě s dalšími třemi kamarády chce propojovat firmy a startupy se středoškolskými studenty, kteří by díky tomu mohli snadněji získat placenou i neplacenou stáž. Firmy zase mohou od talentovaných mladých lidí nasát čerstvé nápady. „Je hrozná škoda, že studenti často nevědí o možnostech stáží a praxe. Chceme jim to přiblížit. Budeme kvůli tomu zakládat eseróčko,“ přibližuje mladá Brňanka.

Student versus manažeři

Nápady a aktivitou v různých oblastech srší také devatenáctiletý Adam Štrunc. Jen pár dní po svých osmnáctých narozeninách si zařídil živnostenský list a později založil startup Stubchaser. Ten vyrábí a prodává Adamův vynález – vajglovník. Tato jednoduchá budka čistí ulice od nedopalků tím, že nabízí kuřákům odhození cigarety zábavnou formou. Budka má uprostřed terč, do něhož se kuřáci snaží své nedopalky trefit. Že celá věc dobře funguje, už zjistili někteří podnikatelé i radnice vybraných pražských městských částí, které už si vajglovníky objednaly. Jeden kousek vyjde na šest a půl tisíce.

Adam Štrunc, autor: Hynek Glos/EuroVůbec první vajglovník si pořídil developer pražského bytového domu a obchodního centra Luka Living. „Přišel jsem na jednání s nabídkou našeho výrobku a naproti mně sedělo několik manažerů. Chtěl jsem jim podrobně vysvětlovat výhody vajglovníku, ale jejich hlavní otázkou bylo: Kolik?“ směje se dnes Adam Štrunc. Když zjistili cenu, s objednávkou neváhali. Adam se už snažil kromě několika pražských radnic kontaktovat i primátora Zdeňka Hřiba. Ten návrh na možnou spolupráci Stubchaseru a pražského magistrátu předal kompetentním úředníkům, takže je možné, že v dalších letech se vajglovníky stanou v Praze běžnou součástí veřejného prostoru. „Další objednávku máme od hotelu Marriott,“ doplňuje Adam. A plánuje i mnohá vylepšení vajglovníku – třeba počítadlo odhozených nedopalků nebo zvukový signál, který zazní po každém odhozu.

Kromě Stubchaseru pravidelně učí středoškoláky o podnikání v rámci projektu LeapMakers, a napsal dokonce i knihu Podnikání z lavice, která vyjde příští rok. Adam také pracuje na vývoji aplikace Green Shaded, která by mohla motivovat lidi k ekologickému chování. „Je to jakási sociální sít, kde se lidé budou moci trumfovat, kdo se k životnímu prostředí zachoval lépe,“ plánuje Adam. Chystá také ve velkém prodávat svůj inovovaný stolní fotbálek nebo designové lampy, které navrhl jeho kamarád.

Čechoslovenka s vařečkou

Naopak pouze jednomu oboru se věnuje Kristína Nemčková, ale je v něm ve svém věku bezkonkurenčně nejlepší v Česku. Nedávno plnoletá studentka pražské obchodní akademie má sice maturitu ještě před sebou, ale už stihla vyhrát v kuchařské televizní soutěži MasterChef a zároveň vydat originální česko-slovenskou kuchařku Upgrade. To má hlubší smysl. Kristína se narodila v Praze slovenské rodině. Mluví stejně dobře česky i slovensky, a považuje se tedy za Čechoslovenku.

Kristína Nemčková, autor: Hynek Glos/Euro„V kuchyni jsem se motala už od čtyř let, kdy jsem pekla vánoční cukroví. Od osmi nebo devíti je vaření mou vášní,“ tvrdí Kristína. Vzorem jí je její slovenská babička, se kterou sestavila již zmíněnou kuchařku. Televizní soutěž MasterChef vyhrála s upraveným babiččiným receptem – nastavovanou dýní (ve slovenštině těkvicový prívarok), což je zjednodušeně řečeno koprová zahuštěná omáčka s hovězím masem, brambory a nastrouhanou máslovou dýní.

Kristína letos absolvovala stáže ve dvou prestižních pražských restauracích. Nejprve vařila měsíc u Jana Punčocháře při otevření jeho nového podniku U Matěje a na začátku léta strávila několik dní ve smíchovském Taru, které se specializuje na asijskou kuchyni. „Taro mi asi vyhovovalo nejvíc. Je to koncept, kterému bych se chtěla věnovat,“ říká Kristína. Teď ji čeká zkušební cesta po těch nejlepších skandinávských restauracích a po maturitě by se ráda vydala do Londýna studovat na vyhlášené kulinářské škole Le Cordon Bleu.

Originální deskovka

V Česku občas vznikají i nápady, které nikdo jiný na světě dosud nevymyslel. Dnes dvacetiletá studentka Lucie Částková ze Zářecké Lhoty u Chocně ještě na střední škole vytvořila unikátní deskovou hru Olá, která propojuje světy zdravých a nevidomých. Inspirovala ji její nevidomá spolužačka a také průzkum, během něhož zjistila, že nic takového na celém světě ještě neexistuje. Zdravý člověk se díky hře může snadněji vcítit do kůže postiženého a ten naopak není odstrčený od kolektivu.

Lucie Částková, autor: Martin Pinkas/EuroLoni se svou hrou uspěla na prvním místě v klání pro mladé talenty Soutěž a podnikej. Díky soutěži se vydala na obchodní cestu do Chicaga, kde získala další objednávky. Se svou hrou procestovala třeba i Gruzii či Srbsko. „Na podzim začneme distribuovat zhruba stovku prvních objednávek. Na projekt už jsem získala grant od Moravskoslezského kraje a teď čekám, jestli uspěju s žádostí u investorů. Do projektu by mohli vložit až do deseti milionů korun,“ popisuje novinky Lucie.

Pryč je i pasivita mladých lidí ve veřejném životě. Dnešní nejmladší generace se shoduje: Teď je in se angažovat. Důkazem toho je třeba nejmladší starosta českých měst, třiadvacetiletý student práv Jan Papajanovský. V pětitisícové České Kamenici, kterou od loňských komunálních voleb vede, se přitom veřejně angažuje už od roku 2012, kdy se spolužáky protestoval proti slučování gymnázia a základní školy. V podobné záležitosti se angažoval i v sousedním Děčíně. Díky protestům nakonec spoluzaložil Českou středoškolskou unii, dnes již etablované sdružení středoškolských studentů.

Po maturitě pak Jan Papajanovský založil v České Kamenici místní politické hnutí Koalice pro Kamenici a jako jeden z lídrů ho dovedl k vítězství po úspěšné kampani, kdy hnutí šikovně využívalo třeba sociální sítě. Hnutí však tehdy skončilo v opozici, radnici ovládlo až loni, když získalo téměř 40 procent. „Aktuálně se nejvíc zabýváme vytvořením fungujícího úřadu. Vytvořili jsme nové oddělení rozvoje, které má na starost veřejné zakázky a dotace, a také jsme zřídili funkci městského architekta,“ popisuje Papajanovský.

Jan Papajanovský, autor: Tomáš Novák/Euro

Do politiky možná jednou vstoupí i sedmnáctiletý Kryštof Zapletal, nejmladší z týmu Milionu chvilek, který letos spoluorganizoval patrně největší českou demonstraci všech dob na Letné proti Andreji Babišovi a Marii Benešové. Kryštof pomáhá při protestech s technickou podporou, logistikou, prezentací navenek a stará se i o hosty, kteří na pódiích vystupují. Politika a veřejné dění ho přirozeně zajímá. „Chodím i na magistrát na jednání pražského zastupitelstva nebo na jednání Poslanecké sněmovny,“ říká student gymnázia, který je širší veřejnosti známý i jako herec v několika televizních seriálech.

Kryštof Zapletal, autor: Martin Pinkas/Euro

Matematika hrou

Není neobvyklé, že se mladí úspěšní dvacátníci zaměřují i na vzdělávání, kde vidí mezery, kterých si jejich učitelé nevšimnou. Marek Liška už v 16 letech napsal první učebnici matematiky, která vznikla z jeho výpisků, pomocí nichž doučoval své spolužáky. Později podle toho pojmenoval nakladatelství učebnic ProSpolužáky.cz, které vydává i další učebnice chemie či fyziky. Nyní podle Markovy pomůcky učí téměř 180 středních škol v Česku i na Slovensku. Letos se svým projektem vyhrál soutěž Startupper roku.

Markovy učebnice se vyznačují tím, že se studenty komunikují kamarádskou formou, tykají jim, vysvětlují řešení příkladů krok za krokem a především kladou důraz na procvičování i pomocí QR kódů, kdy si student může najít řešení na internetu. Podle Marka jsou největším problémem českého středního školství příliš obsáhlé osnovy a nedostatek kvalitních učitelů. „V naší dlouhodobé vizi máme stanovené, že by student neměl říkat, že je naštvaný či znuděný, že jde do školy, ale naopak že jde do školy rád, protože tam dělá přesně to, co ho baví, a v tom se i rozvíjí,“ tvrdí dnes čtyřiadvacetiletý podnikatel.

Erik Tihelka, zdroj: archiv MFErik Tihelka (17)

Pokračuje v rodinné tradici a obhospodařuje 30 včelstev. Studuje v Británii zoologii na Hartpury College a prezentuje problematiku nemoci hmyzu na konferencích. Doposud publikoval 13 entomologických studií. Svým studiem popsal tři do té doby neobjevené druhy. Je šéfredaktorem anglicky vedeného online časopisu Ethnoentomology, otevřeného časopisu pro etnoentomologii a kulturní entomologii, zabývajícího se úlohou hmyzu v lidské společnosti. Jeho dalším studijním zájmem je třeba ekologie sociálního hmyzu, jako jsou mravenci.

Filip Novotný (18)Filip Novotný, autor: Martin Pinkas/Euro

Při Astronomickém ústavu Akademie věd sestavoval umělou inteligenci, která na snímcích dalekohledu hledá proměnné hvězdy a jejich parametry. Na několika mezinárodních soutěžích uspěl s projekty, které se týkaly expedice na Mars. Díky tomu vyhrál například stipendium na třítýdenní program na univerzitě v Princetonu v USA. Momentálně pracuje na stáži v pražském startupu Neuron Soundware, který se snaží využít umělou inteligenci při diagnostice rozbitých strojů. Filip přeskočil dva ročníky a už byl přijat na londýnskou Imperial College, kde bude studovat fyziku.

Long Tran Hai (18)Long Tran Hai, autor: Archiv MF

Long pochází z Českého Brodu na Kolínsku, ale poslední dva roky studoval střední školu v Izraeli. Společně s dalšími kamarády z Izraele založil technologický startup Waterpoint, který umožňuje produkovat vodu ze vzduchu, a pomáhá tak v oblastech postižených nedostatkem vody. Projekt zvítězil na kalifornské soutěži startupů Founders Bootcamp. Letos byl přijat na University College (UCL) do Londýna.

Štěpán Slovák (21)Štěpán Slovák, autor: Martin Pinkas/Euro

Historicky nejmladší český kandidát ve volbách do Evropského parlamentu. Letos usiloval o přízeň voličů na 12. místě kandidátky ODS. V den voleb mu bylo přesně 21 let a 38 dní. Už na gymnáziu začal Štěpán koordinovat klub Mladých občanských demokratů Zlínského kraje. V 18 letech pak vstoupil do ODS v rodných Luhačovicích, kde se následně stal místopředsedou sdružení. Kromě studia práv a práce v advokátní kanceláři působí jako poslanecký asistent Stanislava Blahy.

Vi Huyen Tran „Viah“ (23)Vi Hyuen Tran „Viah“, autor: Martin Pinkas/Euro

Letos v červnu vyhrála soutěž Radia Wave Czeching 2019, pomocí kterého Český rozhlas podporuje talentované české hudebníky v jejich cestě za zahraničním publikem. Díky vítězství se ukáže na největší evropské přehlídce hudebních talentů, festivalu Eurosonic. Viah loni vydala debutovou desku Tears of a Giant, na které kombinuje elektronickou hudbu s vlastní osobní výpovědí. V textech se věnuje vlivu sociálních sítí či hledání vlastní identity, jelikož vyrůstala v prostředí češtiny, vietnamštiny a angličtiny. Viah je i nadaná performerka, v Praze studuje výtvarné umění a při svém vystupování se inspiruje divadelními prvky.

Ondřej Gonzor (17)Ondřej Gonzor, autor: Archiv MF

Ondřej vymyslel vzdělávací aplikaci Pochopim.to. Učitel se v ní po skončení hodiny zeptá, zda žáci měli s něčím problém, a ti se anonymně vyjádří. Na základě jejich zpětné vazby může upravit další výklad nebo například zařídit doučování. Letos Ondřej s aplikací vyhrál středoškolské klání Soutěž a podnikej. Díky tomuto vítězství je aktuálně na obchodní cestě v Chicagu, kde aplikaci Pochopim.to testují tamní střední školy. Na vývoji aplikace spolupracuje s designérem Tomášem Vrbovským a vývojářem Janem Kaiferem. Ondřejovým cílem je pomocí aplikace reformovat české školství.

Samuel Pšeja (19)

Samuel je finanční poradce a energetický specialista. O finance a ekonomiku se aktivně začal zajímat už v patnácti. Hned v osmnácti začal podnikat. Spoluzaložil portál Tipni.to, kde lidé mohou za provizi „tipovat“ zájemce o hypotéku, realitní transakce nebo změnu dodavatele energií. Jde vlastně o digitalizovanou formu finančního poradenství, kde se makléřem může stát kdokoliv, kdo se dozví o možnosti nějakého zajímavého obchodu.

Filip Chytil (19)

Patrně největší český hokejový talent. V minulé sezoně byl nejúspěšnějším Čechem v NHL ve věku do dvaceti let. V 75 zápasech vstřelil za New York Rangers 11 branek a připsal si dalších 12 asistencí. Filip se stal teprve druhým Čechem a absolutně prvním náctiletým hráčem Rangers, který skóroval ve čtyřech zápasech za sebou. Zahrál si i na dvou posledních seniorských mistrovstvích světa v Dánsku a na Slovensku.

Maria Šimůnková (16)

Mladá programátorka se nejprve přihlásila do stipendijního programu společnosti Microsoft a zúčastnila se celoevropského tréninku digitálních dovedností v Aténách. Díky tomu se rozhodla udělat průzkum mezi pacienty i lékaři, aby zjistila, jaké vzájemné dotazy jsou nejčastější. Z výsledků naprogramovala chatbota, který jedné pediatričce z Libčic nad Vltavou s dotazy pacientů ušetřil čas. Nyní se na ni obracejí další lékaři, kteří by chtěli jejího chatbota využít.

Maxim Kozlov (18)Maxim Kozlov, autor: Tomáš Novák/Euro

Maxim se narodil v Praze běloruským rodičům a přímo překypuje obchodním talentem. Startup Weekend v Olomouci a Praze a také Microsoft Imagine Cup ovládl s tričkem, které monitoruje činnost srdce seniorů, a též s aplikací Toilet Finder – chatbotem, který vám najde nejbližší veřejné toalety kdekoliv na světě. Na obou projektech se podílel svými nápady i marketingem. Nejnověji se společně s mladým vynálezcem Petrem Štěpánkem inspiroval výzvou zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga a společně vytvořili zdravý dřevěný budík Undout Sleep Box, který vám pomůže nabýt správných spacích návyků tím, že v noci zbytečně neruší a ráno probouzí světlem. Maxim se letos stal Středoškolákem roku.

Adam Skokan (18)Adam Skokan, autor: Hynek Glos/Euro

Adam je hlavním organizátorem Czech VR Festu, který propojuje firmy, studenty, odborníky a veřejnost a informuje o možnostech technologií virtuální reality. Je také manažerem a správcem technologií v Asociaci virtuální a rozšířené reality. Taktéž se angažuje v European Apprentices Network, v rámci které se snaží změnit například výuku na učňovských oborech. V posledních dnech nejvíce pracuje na novém projektu ve spolupráci s nemocnicí Motol, jehož cílem je integrovat hlasové asistenty do nemocniční péče pro ochrnuté pacienty.

Veronika Zemanová (17)

Veronika se na začátku letošního roku ještě jako šestnáctiletá studentka pražského gymnázia Na Zatlance zapojila do pravidelných pátečních protestů studentů za ochranu klimatu Fridays for Future. Stala se dokonce mluvčí celé iniciativy pro Českou republiku. Demonstrace, které měly přimět politiky k větší odpovědnosti za životní prostředí, vyvolaly na české politické scéně značný ohlas a Veronika poskytla médiím mnoho rozhovorů. Tím tak studentské protesty splnily svůj první cíl: dostat téma do celospolečenské diskuse.

Pavel Ihm (19)

Pavel společně s brněnskými kamarády Davidem Špunarem a Janem Slámou připravil největší český e-shop na prodej brýlí pro virtuální realitu Google Cardboard. Je zodpovědný za softwarovou stránku oceňovaného projektu Nenech to být!, který bojuje proti šikaně na více než tisíci školách v Česku, a projektu FaceUp, který chce se stejným nápadem prorazit v USA. S vlastním vývojářským studiem Wapps.cz vyvinul například hru 5 Sekund, dříve druhou nejstahovanější hru na Google Play.

 

Co dělají loňští dvacátníci?

  • Dnes devatenáctiletí Jan Sláma a David Špunar se v posledním roce věnovali hlavně rozvoji FaceUp Technology, webovému systému a mobilní aplikaci, která pomáhá v boji proti šikaně. Získali další investici, tentokrát od společnosti Scio. Rozšířili se na 1555 škol a rozjíždějí expanzi do devíti dalších států.
  • Dvacetiletá biochemička Karina Zadorozhny, která se dlouhodobě věnuje výzkumu stárnutí, loni na podzim začala navštěvovat Northwestern University v Chicagu, kde nově studuje neurovědu a počítačovou vědu. Letos v červnu a v červenci absolvovala stáž v prestižním Buck Institute for Research on Aging (Institutu výzkumu stárnutí) v San Francisku.
  • Devatenáctiletý vynálezce Petr Štěpánek spolupracuje s Maxem Kozlovem a Evou Kuttichovou na chytrém budíku Undout Sleep Box, s nímž plánuje v průběhu příštích měsíců vstoupit na crowdfundingovou platformu Kickstarter. Po maturitě na Smíchovské střední průmyslové škole se tady stal vedoucím oddělení dílen.
  • Jednadvacetiletý byznysmen Jiří Diblík letos plánuje otevřít pobočky své digitální laboratoře Qusion vytvářející aplikace v Berlíně a Thajsku a přemýšlí o dalších pobočkách v Kuvajtu a Spojených arabských emirátech.
  • Devatenáctiletý aktivista Jakub Čech definitivně vyhrál spor se dvěma bývalými náměstky prostějovské primátorky z ČSSD, které podezříval z porušení zákona o střetu zájmů. Brněnský krajský soud dal čerstvému maturantovi a investigativci za pravdu.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Jan Novotný, foto: archiv MF, Hynek Glos, Tomáš Novák, Martin Pinkas.

Doporučujeme