Vladimír Bärtl podpořil obchodní a průmyslovou spolupráci České republiky a Jihoafrické republiky

Dne 7. října 2019 se v rámci 61. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně uskutečnilo česko-jihoafrické podnikatelské fórum za účasti delegace jihoafrických firem z oborů elektrotechniky, telekomunikačních a průmyslových technologií. Ministerstvo průmyslu a obchodu podpořilo navazování spolupráce mezi českými a jihoafrickými firmami.



Incomingová mise dvanácti jihoafrických podnikatelů navázala na 4. zasedání Společného výboru pro hospodářskou spolupráci mezi ČR a JAR, které se uskutečnilo 4. října v Praze pod vedením náměstka ministra Marian Piechy a jihoafrického náměstka Ministerstva obchodu a průmyslu Fikile Slovo Majoly.

Podnikatelského fóra a B2B jednání 7. října se pak účastnili zástupci jihoafrického Ministerstva obchodu a průmyslu Jihoafrické republiky, Seth Pule a Poppy Morongwe Pilusa. Česko-jihoafrické podnikatelské fórum na MSV 2019 bylo zorganizováno ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy a Velvyslanectvím České republiky v Pretorii pod záštitou náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla.

Z hlediska celkového obratu obchodu se Jihoafrická republika řadí na 1. místo nejdůležitějších obchodních partnerů ČR na africkém kontinentu a zároveň je významným odbytištěm jihoafrického zboží v Evropě. V roce 2018 Jižní Afrika vyvezla do Česka zboží v hodnotě 363 mil. EUR a naopak ČR do JAR v roce 2018 vyvezla zboží v hodnotě 550 mil. EUR. Jihoafrická republika se těší stabilního podnikatelského prostředí a k vzhledem ke své značně vysoké ekonomické a technické úrovni, vycházející z historického vývoje a tradic v této zemi je rovněž určitým hospodářským hegemonem v subsaharské Africe.

„Česká republika považuje Jihoafrickou republiku za nejdůležitějšího obchodního partnera v Africe a v této souvislosti představuje jihoafrická ekonomika obrovský potenciál pro naše vzájemné obchodní a hospodářské vztahy,“ poznamenal náměstek Vladimír Bärtl během podnikatelského fóra. Vzhledem ke skutečnosti, že české výrobky mají v Jihoafrické republice dobré jméno, jihoafrické firmy navázaly nové kontakty na české podniky, které se stanou základem budoucího posílení vzájemných ekonomických vztahů mezi Českou republikou a Jihoafrickou republikou.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme