Vládní otřes ve Švédsku: Dva noví ministři

Dvě změny v jinak obvykle stabilních kabinetech Švédské vlády byly vynucené okolnostmi.

Ministerský předseda Stefan Löfven oznámil jména na dva ministerské posty po náhlém odchodu ministra sociálních věcí. 

Sociální demokrat Ardalan Shekarabi se přesunul z postu ministra pro veřejnou správu, aby se stal novým ministrem sociálních věcí. „Jedním z jeho primárních úkolů bude tvrdá práce pro naše penzisty,“ oznámil premiér na tiskové konferenci při uvedení nového ministra do úřadu. Stávající ministryně sociálních věcí Annika Strandhällová oznámila svůj odchod v pondělí v důsledku smrti manžela. 

Shekarabi se narodil v Manchesteru v roce 1978, ale vyrostl v Iránu. Jeho rodina uprchla do Švédska roku 1989, původně však byla jejich žádost o azyl odmítnuta. Po nějaké době života v utajení tady nakonec rodina získala azyl o dva roky později. Lena Micková, která dříve stála v čele Asociace místních úřadů v regionech nahradila Shekarabiho na postu ministra pro veřejnou správu. Micková se narodila v Umeå, ale dlouhou dobu žila v Linköpingu, kde zastávala úřad zástupce starosty. 

Výměny ministrů ve švédských vládách nejsou příliš časté. Švédská ekonomika je zvyklá na stabilní podnikatelské prostředí, včetně právních a zvyklostních jistot, a ani korupce zde není příliš rozšířená. 

Stabilita prostředí je též jedním z důvodů, proč se na místním trhu rádi etablují firmy ze zahraničí, včetně těch českých. Kancelář CzechTrade ve Stockholmu s působností pro celou Skandinávii je připravena pomoc všem českým podnikatelům, kteří mají zájem o export svých výrobků či o expanzi formou investic do Skandinávie. 

Připravil kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
Zdroj: thelocal.se

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme