Vzniklo maďarské Středisko pro záchranu potravin

Organizace vznikla s kapitálem tři miliony forintů (200 tisíc korun), funguje pod dohledem Maďarského úřadu pro bezpečnost potravin (NÉBIH) a jejím majitelem je maďarský stát.

V polovině ledna vznikla v Maďarsku nezisková organizace s názvem Středisko pro záchranu potravin. Jeho cílem firmy je sbírat potraviny, jejichž trvanlivost končí do 48 hodin z obchodů a tímto minimalizace plýtvání jídlem.

Ilustrační fotografie

Místopředseda vlády Zsolt Semjén předložil v polovině prosince parlamentu návrh zákona, podle něhož mají největší obchody s potravinami povinnost nabídnout potraviny nejméně 48 hodin před uplynutím doby jejich trvanlivosti právě neziskové organizaci ÉMK, která pak zorganizuje jejich distribuci.

Zákon k omezení plýtvání potravinami schválili poslanci téměř jednomyslně. Nové nařízení se týká obchodníků s ročním čistým obratem vyšším než 100 miliard forintů. Menší obchody mají možnost potraviny nabídnout buď ÉMK nebo jiným charitativním organizacím.

Zdroj: https://infostart.hu
Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Maďarsko.

• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Potravinářský průmysl
• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí