Zahájení provozu screeningového centra v Zugdidi v Gruzii

Dne 22. října 2019 velvyslanec ČR v Gruzii pan Petr Mikyska, náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar, zástupci České rozvojové agentury, starosta Zugdidi pan Georgi Shengelia, Chargé d’affaires Slovenska pan Pavel Vízdal a další vysoce postavení úředníci a hosté slavnostně otevřeli Screeningové centrum v Zugdidi. Centrum bylo vybudováno v rámci projektu „Podpora včasné diagnostiky, prevence a léčby onkologických onemocnění“.



Česká rozvojová agentura realizuje projekt ve spolupráci s Charitou ČR a dalšími partnery od roku 2014. Kromě stavby budovy centra, pořízení zdravotnického vybavení včetně digitálního mamografu a mnoho dalších přístrojů, byli také vyškoleni pracovníci centra. Projekt podporuje i následné školení lékařů, zdravotních sester a pedagogických pracovníků v oblasti prevence rakoviny a včasné diagnostiky. Součástí projektu bylo také vybudování místních kapacit pro diagnostiku dětské leukémie. Centrum bude sloužit obyvatelům západní Gruzie a Abcházie.

Rozpočet projektu je přibližně 2 100 000 EUR (plus 39 000 EUR jako příspěvek SlovakAid). V současné době již probíhají následné činnosti, například kampaň na zvyšování povědomí o problematice, další vzdělávání zdravotnického personálu, budování manažerských kapacit a spolupráce na rozvoji registru rakoviny v Gruzii.

Při slavnostním zahájení podepsal velvyslanec Petr Mikyska jménem České rozvojové agentury a Alexander Turdziladze, zástupce výkonného ředitele Národního centra pro veřejné zdraví a kontrolu nemocí, memorandum o porozumění o další spolupráci.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tbilisi (Gruzie).

• Teritorium: Asie | Gruzie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme