Zaměstnanci? To je dnes vzácné zboží, firmy se o ně přetahují

Dejte mi minimálně tři tisíce korun měsíčně navíc a začnu o změně přemýšlet, slýchají stále častěji zástupci podniků, kteří bojují s konkurencí o pracovní sílu.



Zaměstnance, který je ve své práci jinak spokojený, k sobě konkurence nenaláká jen o něco vyšším platem. Z průzkumu personální agentury Manuvia vyplynulo, že částka, která je při zvažování změny práce rozhodující, začíná pro více než čtvrtinu zaměstnanců na sumě tři tisíce korun. Téměř dvě třetiny zaměstnanců by požadovaly plat vyšší minimálně o pět tisíc korun. 

Průzkum také prozradil, že v nejbližších třech měsících uvažuje o změně práce čtvrtina Čechů a další pětina tuto možnost zcela nezavrhuje. Ještě více než Češi uvažují o kariérní změně Slováci. 

Prázdninové tsunami?

Během prázdnin tak možná změní práci až čtvrtina zaměstnanců. Zaměstnavatelé musí zůstat ve střehu, skoro polovina zaměstnanců se buď chystá (26 %) nebo se rozhoduje (18 %) o změně zaměstnání. Novou práci chtějí zejména mladší věkové skupiny a lidé se základním vzděláním, tedy velmi často lidé na pozicích, které je už nyní velmi těžké obsadit. 

K regionům, kde lidé uvažují o změně práce nejčastěji, patří Praha (nad 30 %) a Liberecký, Jihomoravský a Ústecký kraj. V Praze a Brně, dvou největších městech v České republice, je nezaměstnanost tradičně nízká, v Libereckém kraji mohou hrát roli dodavatelé mladoboleslavské automobilky. 

Stejný průzkum probíhal také mezi populací zaměstnanců na Slovensku, kde o změně práce uvažuje třetina lidí a skoro čtvrtina není kategoricky proti. 

Snadno a rychle

Nový zaměstnavatel by se přitom hledal snáz Čechům než Slovákům, respektive alespoň to tak respondenti průzkumu cítí.  Novou práci by 14 % zaměstnanců v ČR našlo prakticky okamžitě. 

„Aktuální situace na trhu práce nutí personalisty hledat potenciální zaměstnance u konkurence, řada lidí tak dostává pracovní nabídky, i když práci aktivně nehledají,“ myslí si Peter Dosedla, generální ředitel skupiny Manuvia. Třetina lidí by neměla potíž sehnat práci do dvou týdnů, třetina do měsíce a zbývající třetině by hledání nové práce zabralo více než měsíc. 

Vyhlídky na uplatnění na trhu práce se liší podle věku respondentů, zatímco 44 % čerstvých dospělých se domnívá, že by jim hledání práce zabralo jen pár týdnů, ve skupině zaměstnanců předdůchodového věku je to 28 %. Pesimističtější jsou také ženy, ty nejčastěji uváděly, že by jim hledání nové práce trvalo více než měsíc (40 % u žen vs. 28 % u mužů).

Žádaná flexibilita

Polovině Čechů vyhovuje osmihodinová pracovní doba pět dní v týdnu a skoro třetina by ocenila flexibilní pracovní úvazek, kde by pracovní dobu nahradil vázaný objem práce. Flexibilní pracovní dobu by uvítaly více ženy, přesně třetina, a obecně lidé do 35 let, u nichž se dá předpokládat, že musí práci kloubit s péčí o malé děti. Skupinou, která podporuje flexibilní dobu nejvýrazněji, jsou vysokoškoláci a obyvatelé Prahy a Brna. 

Flexibilní jsou, jak se zdá, i zaměstnanci, protože z průzkumu vyplývá, že si většina lidí umí představit, že by zcela změnili obor, ve kterém právě pracují. 

Nejsou lidi, naříkají firmy

Firmy nyní shánějí dvakrát víc zaměstnanců než před dvěma lety. Podle prognóz Hospodářské komory ČR se situace na pracovním trhu bude dále zhoršovat. „Počet neobsazených pracovních míst v českých firmách už letos v červnu reálně přesáhl 500 tisíc osob a v ekonomice dochází k obrovským škodám,“ potvrdil deníku Právo mluvčí komory Miroslav Diro.


Převzato z časopisu Profit. 

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme