Zvláštní ekonomické zóny a průmyslové parky v Rusku

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu RF, Asociace průmyslových parků RF
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Moskva.


  • Země: RU – Rusko
  • Datum zveřejnění: 06.11.2019

 

V případě, že zahraniční firma zvažuje lokalizovat výrobu v Rusku, využití výhod zvláštních ekonomických zón (ZEZ) nebo průmyslových parků se jeví jako jedna z nejméně náročných a nejzajímavějších cest. Dnes v Ruské federaci funguje 22 ZEZ různých typů (10 průmyslových, 6 inovačních, 5 turistických a 1 logistická). Většina průmyslových a inovačních ZEZ leží v evropské části Ruska.

Rezidenti ZEZ mohou využívat výhod, jako jsou nulová majetková daň (obecně v RF 2,2%) a nulová pozemková daň (obecně v RF 1,5%), snížená daň ze zisku do 13,5 – 15,5%  (obecně v RF 20%), daňové prázdniny (5 až 10 let). Dále je zde takzvaná bezcelní zóna – na výrobky a materiály dovezené do ZEZ ze zahraničí se nevztahuje DPH ani clo, u zboží, které je vyváženo ze ZEZ do zahraničí se žádné daně ani vývozní clo rovněž  neplatí.

Průmyslové parky začaly vznikat v RF v roce 2013 a v současnosti v 60 regionech RF je už 227 průmyslových parků (152 plně fungujících a 62 ve stádiu příprav či realizace). podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu RF bylo v roce 2019 v průmyslových parcích registrováno 3342 rezidentů, z toho 322  zahraničních firem.

Největšími zahraničními  investory v průmyslových parcích byly německé, americké, japonské, turecké, rakouské a francouzské firmy. Celkový objem investic do průmyslových parků a ZEZ ze zahraničí činí přes 10 mld. EUR (objem investic ruských firem je cca 7,1 mld. EUR). Dodáme, že 70 % investic přilákaly průmyslové parky v 5 regionech: Kalužská oblast, Republika Tatarstán, Lipecká oblast, Moskevská oblast a Uľjanovská oblast.

 

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Rusko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme