Akcelerátoru start-up projektů ve švédském Malmö vládnou ženy

„Ženy stojí v současnosti za sedmi z osmi společností v programu akcelerátoru start-up projektů ve městě Malmö,“ uvedla městská společnost Minc start-up, která projekt spravuje.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 06.03.2019

“Více než 550 firem si podalo přihlášku do programu a projekty, které nakonec uspěly, vypadaly dobře již při úvodním rozřazování,” řekl Joel Larsson, který vede program akcelerátoru strat-up projektů, novinám Sydsvenska a dodává “Poté, co byla provedena selekce, podíl firem, které založily ženy, byl dokonce ještě větší, než na počátku mezi všemi přihlášenými uchazeči.”

Společnosti, které uspějí a dostanou možnost se zúčastnit projektu akcelerace počátku podnikání, obdrží 500 000,- švédských korun (v přepočtu 1 250 000,- Kč) jako podporu na investici do začátku podnikání, a navíc stráví čtyři měsíce ve společnosti Minc, která jim pomůže rozvinout jejich obchod.

Joel Larsson dále uvedl, že Fast Track Malmö neměl žádné zadání ohledně kvót, které by měly zvýšit poměr projektů, za kterými stojí ženy. Nicméně na konferenci s názvem Nordic Female Investor společnost Minc uvedla, že bylo jejich cílem, aby alespoň padesát procent investic přijatých do akceleračního programu, byly projekty, jejichž zakladatelkami jsou ženy. “Víme, že diverzita jako taková je důležitou součástí úspěchu,” řekla na konferenci deníku Local výkonná ředitelka společnosti Minc Charlotta Aegria Ursingová a dále poznamenala “Máme zkušenosti, že diverzifikované týmy jsou výkonnější, než ty, které tvoří jenom muži. Potřebujete mix.”

Zajímavé je, že navíc třicet procent investorů, kteřá přispěli do akcelerátoru a vybírali projekty pro Fast Tract Capital, byly ženy. “Celá startupová scéna v Malmö se podílela na tom, aby vznikla jediná platform. Je zde mnoho organizací se stejným zaměřením,” řekl Larsson. Skupina s názvem Pink Programming, která sídlí v Malmö, se specializuje na pořádání akcí pro ženy, kde se mohou dozvědět, jak podnikat.

Podpora podnikání žen ve Švédsku může být i vodítkem pro hledání různých partnerství a platforem podnikání mezi ženami podnikatelkami v České republice. Agentury CzechTrade je připravena prostřednictvím své kanceláře ve Švédsku pomoci všem, kteří mají chuť se pustit do obchodu se Skandinávií.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
Zdroj: Richard Orange, The Local.se

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme