„Americký Černobyl“ skončí v září 2019. Elektrárna Three Mile Island dlouhodobě prodělává

Jaderná elektrárna Three Mile Island letos v září ukončí provoz. Licenci má provozovatel sice až do roku 2034, výroba elektřiny z jádra je ale oproti plynovým elektrárnám nerentabilní.



Za posledních osm let elektrárna prodělala 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Three Mile Island je známá kvůli havárii z roku 1979, největším jaderným incidentem komerčně provozované elektrárny v historii USA.

Společnost Exelon Generation doufala, že získá dotace od státu Pensylvánie, aby mohla i nadále provozovat jadernou elektrárnu Three Mile Island. To se nestalo a provozoval oznámil, že druhý jaderný blok 30. září 2019 odstaví.

To znamená, že přestane fungovat elektrárna, ve které v roce 1979 došlo k největší jaderné havárii v amerických dějinách, což vedlo také k protestům proti využívání jaderné energie ve Spojených státech. Havárie nedosáhla katastrofálního rozsahu jako v Černobylu v roce 1986, přesto je vnímána jako symbol rizikového provozu jaderných reaktorů.

„Nevidíme cestu vpřed před termínem nákupu paliva pro Three Mile Island, jenž se má uskutečnit do 1. června,“ oznámila viceprezidentka provozovatele Kathleen Barronová. Firma doufala, že zákonodárci státu Pensylvánie schválí dotace na provoz, aby zachránili 600 pracovních míst.

Ztrátový provoz

Kvůli nízkým velkoobchodním cenám elektřiny je provoz jaderné elektrárny dlouhodobě ztrátový, za posledních osm let prodělala 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Jaderné elektrárny, i když neprodukují skleníkové plyny, se nemohou účastnit vládních programů na podporu čistých energií, stěžuje si firma.

Už v roce 2017 společnost Exelon varovala, že bez státní podpory nebude moci udržovat provoz. První reaktor získal povolení pro provoz až do roku 2034. Druhý reaktor byl po havárii v roce 1979 odstaven. Americké jaderné elektrárny jsou pod tlakem zejména elektráren spalujících zemní plyn. Ty vyrábějí elektřinu levněji, napsala agentura AFP.

I když při nehodě před 40 lety nikdo nezemřel, je hodnocena na mezinárodní škále jaderných událostí od nuly do sedmi číslem pět (sedmičku mají jen Černobyl a Fukušima). Na ostrově v řece Susquehanna došlo k částečnému roztavení druhého bloku, byla zamořena provozní budova a blízké okolí.

Havárie vyvolala v Americe protijaderné protesty a vedla ke zpomalení výstavby nových jaderných bloků. Náklady na odstranění následků mezi roky 1979 a 1993 se odhadují na miliardu dolarů (22,9 miliardy korun).

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme