Analýza: Fintech má v Česku miliardový potenciál, brzdí ho ale banky i drahá data

V loňském roce tržby fintechu dosahovaly maximálně 800 milionů korun, jak se ale analytici shodují, Česko nabízí pro další rozvoj trhu dobré podmínky. V regionu střední Evropy ho poráží co do výše investic pouze Polsko. To však za svou pozici vděčí především velikosti trhu, ale také přítomností velkých bank.

Studie očekává, že se fintech bude v Česku dále rozvíjet s celým trhem i přesto, že se zatím v tuzemsku působící banky do fintechu příliš nepouštějí. Důvodem je podle tvůrců analýzy jak legislativa, tak i vysoké zisky finančních institucí, které je do inovací nenutí.

Tržby českých fintechových služeb by mohly dosahovat šesti až patnácti miliard korun za rok, tedy až dvacetinásobku současného stavu. Vyplývá to z výpočtu potenciálu trhu, který deníku E15 poskytla poradenská společnost Deloitte.



Problémem údajně je ale i zatím nízká penetrace technologií potřebných pro digitalizaci finančních služeb. Chytré mobilní telefony nyní používá zhruba 55 procent Čechů ve srovnání s 63 procenty v Evropě. Další rozvoj brzdí také drahá mobilní data, která omezují využívání on-line platebních služeb.

I přesto je Česko pro fintechové služby lákavou zemí. „Zahraniční fintechové firmy již úspěšně vstoupily na český trh. Příkladem je aplikace Revolut nebo platební portál PayPal. Ten je považován za jednu z prvních a významných fintechových firem,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek. Analytik rovněž připomíná, že české firmy přicházejí s vlastními nástroji pro finanční služby nové generace. Jedná se třeba o start-upy Twisto nebo Spendee.

Česko v tomto případě těží z relativně vysokého množství odborníků na informační technologie a programátorů, kteří umí podobné služby vytvářet a spravovat. Obecně finančně-technologický sektor láká investory i experty zejména svou dynamikou. „Výnosy fintechu jsou v porovnání s finančním sektorem prozatím relativně nízké, ale klíčové je tempo jejich růstu, které se pohybuje v řádu desítek procent,“ dodává Roman Lux z Deloitte.

Kritičtěji ovšem českou start-upovou scénu nahlíží například investor Jan Zadák, někdejší vysoce postavený manažer společnosti Hewlett-Packard. „Je dobře technicky založena a vybavena, ale ekonomické povědomí je hrozně slabounké,“ uvedl před časem v rozhovoru pro E15. „U několika fintechových start-upů mě překvapila obrovská naivita. Myslí si, jak budou konkurovat bankám se stoletou historií,“ dodal Zadák.

Převzato z portálu e15.cz. Autor článku: Michal Tomeš.

Doporučujeme