Asociace připravila jízdní řád podpory malých a středních firem

Z tvrzení „podporujeme malé a střední podniky“ se začíná stávat celospolečenské klišé, které jsme se rozhodli změnit, říkají představitelé Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.



Desítky koncepcí, strategií, pracovních a řídících výborů vytvářených za účelem široké podpory segmentu firem, který generuje téměř 40 % HDP, nepřináší podle nich žádné výsledky.

„Prakticky každá vláda si z pomoci malým podnikatelům dělala doposud pouze výkladní skříň svých aktivit, které ovšem končily s nevalnými výsledky. AMSP ČR se rozhodla zažitý systém připomínající spíše blamáž než podporu změnit a vytvořila dokument nazvaný ´Jízdní řád podpory MSP´, který v uplynulých týdnech představila klíčovým českým ministrům, členům parlamentu a šéfům rozhodujících agentur a státních organizací ovlivňujících podnikatelské prostředí,“ píše AMPS v tiskové zprávě.

Jízdní řád je dvoustránkový výčet nejdůležitějších úkolů, které by měla současná koalice vůči podnikatelům zvládnout. Poprvé vychází z požadavků Evropské unie, které jsou ovšem překlopeny do reálných tuzemských problémů a rovněž poprvé se cílové úkoly rozlišují na dopady do jednotlivých segmentů MSP.

Stačí list papíru a selský rozum

Předseda asociace Karel Havlíček k tomu dodává: „Dokážeme, že segment malých podnikatelů nepotřebuje sáhodlouhé strategie, ale že se jeho deklarovaná podpora dá vyřešit s jedním listem papíru, selským rozumem a akceschopným aparátem ministerstev. Děsím se dalších pracovních výborů a jiných setkání, které jsou přehlídkou ztraceného času, pózováním pro média, ale bez konkrétního výsledku. Jízdní řád a tzv.Desatero úkolů je připraveno natolik jednoduše, že jej musí pochopit každý. Malý počet úkolů je navíc i proto, že musíme bohužel vycházet z krátké životnosti každé doposud existující vlády.“

AMSP ČR si cení toho, že se s materiálem již začalo na jednotlivých ministerstvech pracovat a že až na technické detaily byly všechny požadavky všemi koaličními partnery v nejvyšším zastoupení přijaty, píše se dále ve zprávě. „V žádném případě se ale nespokojíme s ujištěním, že se máme vzájemně rádi a že se ministři pokusí body plnit. V dobrém slova smyslu půjdeme po každém ministrovi jako pes po špeku a nedáme mu chvíli klidu, dokud Desatero nedotáhneme do přijatelného cíle. Objektivně ale musím říci, že spolupráce s vládou je zatím na nadstandardní úrovni,“ upřesňuje nejbližší plány Havlíček.

Jízdní řád podpory MSP si můžete stáhnout ze stránek BusinessInfo.cz (Jizdni_rad.pdf, 149 kB).

Redakčně upravená tisková zpráva AMSP ČR

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme