Automobilka Volvo má v první polovině roku rekordní prodeje

Volvo dosáhlo v první polovině roku rekordních tržeb v prodejích vozů.

Automobilka Volvo Cars, renomovaná švédská značka, kterou vlastní čínská firmy Geely, vykázala navzdory slábnoucímu trhu rekordní tržby v prodeji automobilů, ačkoliv celní tarify uvalené na dovoz aut v USA, a klesající ceny zapříčiňují menší zisky.

Nárůst prodejů automobilů Volvo o 7,3 procenta na rekordních 340 286 prodaných vozů za první polovinu roku 2019 doprovázel téměř šestiprocentní nárůst tržeb, které činily 130 bilionů švédských korun (v přepočtu zhruba 14 bilionů dolarů nebo 12,4 bilionu euro). “V době, kdy většina trhů, zaznamenává stagnaci v prodejích vozů, máme silný nárůst v první polovině roku,” poznamenal výkonný ředitel automobilky Hakan Samuelsson ve svém prohlášení. „Nicméně zvyšující se tlak na ceny a tarify snížily značně provozní zisky,“ dále uvedl ještě Samuelsson a dodal, že společnost zavedla nový systém kontroly nákladů, který automobilka pocítí ve druhé polovině roku.

V důsledku tohoto tlaku klesly provozní zisky firmy téměř o třicet procent na 5,5 bilionu švédských korun. V loňském roce automobilka Volvo, kterou v roce 2010 koupila čínská společnost Geely od Fordu, ustanovila rekord v prodeji automobile, kterých v roce 2018 prodala 600 000 kusů, přestože již v loňském roce pociťovala dopady obchodní války mezi USA a Čínou a Evropskou Unií.

Výroba vozů ve Švédsku je zároveň příležitostí pro české dodavatele automobilových dílů. V současné době pomáhá zahraniční Kancelář CzechTrade ve Stockholmu automobilce Volvo najít dodavatele plechů pro jejich závod ve Švédsku a další v Polsku. Personál kanceláře je též připraven pomoci českým exportérům automobilových dílů individuální formou.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: The Local Sweden.

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme