Bank of Thailand zvýšila základní úrokovou sazbu na 1,75 %

Thajská centrální banka Bank of Thailand (BoT) zvýšila po třech letech základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 1,75 %. Úroková sazba byla nejnižší na úrovni 1,25 % v roce 2009 po americké finanční krizi a naposledy byla zvýšena v roce 2015.
BoT je jedna z posledních centrálních bank v Asii, která zvýšila úrokovou sazbu, protože vysoké zahraniční rezervy, přebytek běžného účtu a potlačená inflace umožňovaly ponechání úrokové míry pod úrovní americké Federální rezervní banky a podpořit tak široce založený hospodářský růst.
Podle ekonoma Jingyang Chena z banky HSBC přikročí BoT v letošním roce ještě k jednomu zvýšení o 25 bazických bodů, pravděpodobně ve druhém čtvrtletí. Na druhou stranu Tim Leelahaphan, ekonom Standard Chartered Bank Thai, předpovídá, že úroková míra BoT se do konce roku 2019 zvedne na 2,25 %. BoT očekává nadále růst thajské ekonomiky navzdory zpomalení externí poptávky, a to v roce 2018 o 4,2 % a v roce 2019 o 4 %.
Průměrný roční růst thajské ekonomiky v letech 2008 – 2017 činil 3%. Zatímco vysoký přebytek na běžném účtu a robustní zahraniční rezervy do jisté míry izolují thajskou ekonomiku od volatility způsobené vnějšími tlaky na nově rostoucí trhy, riziko kapitálových odlivů hrozí v případě, že se rozdíl mezi thajskou a americkou sazbou příliš rozšíří.


  • Země: TH – Thajsko
  • Datum zveřejnění: 10.01.2019

Zdroj: Bangkok Post
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Bangkoku

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme