Banky a pojišťovny se začínají zabývat suchem

Suchem, respektive škodami suchem způsobenými, se začínají intenzivně zabývat pojišťovny. Prostě proto, že na nich mohou hodně prodělat.



„Stejně jako v případě povodňových škod lze velmi reálně očekávat, že pokračující negativní trend vývoje počtu škod souvisejících se suchem přiměje pojistitele k větší obezřetnosti při přijímání klientů do pojištění, ale i ke změně rozsahu pojištění a podmínek pojištění, za kterých budou pojištění rizikových provozů nabízet,“ řekl týdeníku Euro Marek Vích, šéf komunikace Kooperativy, která pojišťuje hlavně český průmysl.

Jinými slovy, pojišťovny budou v oblastech, kde jsou rizika větší, zdražovat, případně vůbec nepojišťovat. Jde o dopady klimatických změn například na nemovitosti z důvodů nestability podloží, plodiny či zvířata, ale mluví se například také o dlouhodobé využitelnosti půdy. Do Česka pravděpodobně brzy přijde přímo pojistka proti suchu, kterou například Allianz prodává ve Francii, Itálii, Spojených státech nebo Austrálii.

Sucho ovlivní i banky, které se zatím při úvěrování projektů zabývají klimatickými riziky jen okrajově. Nahrává jim nyní výrazně fakt, že po každé větší neúrodě zaplatí ušlou škodu zemědělcům stát, takže své úvěry mohou bez problémů splácet. Objevují se zatím jen doplňkové projekty, například že si k novým stájím majitel vybuduje hlubší a dražší studnu, aby měl dostatek vody. Větší investiční ekologické projekty přijdou s příchodem dalšího rozpočtového období Evropské unie od roku 2021, kdy dotace i investiční pobídky budou mnohem víc podmíněny šetrným hospodařením či ochranou půdy proti erozi.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Jiří Zatloukal

• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme