Zdroj: CzechTrade

Startupová scéna v Bavorsku sílí díky zakladatelským centrům – příležitost pro české startupy

Českým startupům, které se chtějí uplatnit na německém trhu, se v Bavorsku otevírají brány k jedinečné příležitosti, kterou nabízejí bavorská zakladatelská centra. Centra nabízejí z části, či zcela zdarma služby, které pomohou vybudovat startup prosperující na německém trhu.

Firmy uvažující o aktivitách v Bavorsku se navíc stále mohou přihlásit na veletrh Demo Night, kde se díky projektu PROPED a podpoře Generálního konzulátu v Mnichově mohou české startupy představit před bavorským a německým publikem.

„Mnichovská startupová scéna je na rozdíl od Berlína mnohem víc zaměřena na technické obory a průmyslová odvětví budoucnosti – od IT, strojírenství, biotechnologie, lékařské techniky, kreativních odvětví a médií až po automobilový či letecký průmysl,“ uvádí ředitelka komunikace Inovačního centra UnternehmenTUM Sabine Hansky. Mnichov podle ní přitahuje stále více zakladatelů startupů z těchto oblastí.  Rostoucí oblibu získává hlavně díky propracované síti mezi startupy, výzkumnými instituty, prestižními mnichovskými univerzitami a korporacemi.

S. Hansky zároveň připomíná, že Mnichov je v současnosti jedním z nejrychleji rostoucích měst v Evropě, kde sídlí společnosti, a potenciální odběratelé startupových řešení, jako Allianz, BMW, Linde, Mnichov RE nebo Siemens.

Tento „ekosystém“ spoluvytváří centra, která podporují začínající, či již rozvinuté startupy. To největší je uvedený UnternehmerTUM. Centrum nabízí komplexní služby od počátečních nápadů až po vstup na burzu. Tým zkušených podnikatelů, vědců, manažerů a investorů podporuje zakladatele při vývoji jejich produktů, služeb a obchodních modelů. Odborníci je aktivně doprovázejí při budování jejich společností, při vstupu na trh a při financování – možná investice rizikového kapitálu.

Za dobu své existence pomohl UnternehmenTUM vypracovat se firmám jako Flixbus, Celonis, Navvis, Konux nebo Lilium. Centrum úzce spolupracuje s nejlepšími světovými univerzitami (Stanford, Berkeley atd.) a s úspěšnými korporacemi (BMW, MAN, Lufthansa atd.). UnternehmenTUM nabízí i ojedinělé místo jako MakerSpace, kde je k dispozici paleta dostupných nástrojů (3D tiskárna, laser atd.) na výrobu prototypů.

Programy, které UnternehmerTUM nabízí, jsou za určitých podmínek zdarma, což představuje jedinečnou příležitost pro české startupy, které by se chtěly prosadit na německém trhu a hledají schůdnou cestu. Střední a východní Evropa není v UnternehmerTUM zatím příliš zastoupena, což vytváří slibný potenciál, který by české startupy měly využít. Podpora startupu v rámci programu probíhá v angličtině.

Mezi další programy v Mnichově patří „Ois easy Startup Paket“ od Invest in Bavaria, zaměřené na startupy s high-tech produkty. Program je na tři měsíce zdarma a obsahuje pronájem místností, kurzy, mentoring a další. Další programy nabízí iniciativa Gründerland, např. Start? Zuschuss? nebo BayTOU.

Mimo Mnichov se nachází další centra např. BRIGK v Ingolstadtu, zde se komunikuje jen v němčině, nebo Einstein 1. v Hofu, kde je podmínkou, mít místo bydliště či firmy v Bavorsku  a centrum v okrese Cham. 

Zástupkyně centra Sandra Wanninger říká: „Centrum v okrese Cham spoluorganizuje mezinárodní veletrh mechatroniky, kde znovu rádi uvidíme české startupy, které se letos zúčastnily soutěže o bezplatné balíčky pro rozvoj startupů,“ a doplňuje, že se může kdokoliv přihlásit, a pokud to bude digitální startup, tak získá veškeré konzultace od organizace BayStartup zdarma. V okrese Cham jsou tři digitální centra. Více obecných informací ke startupové scéně či nabídce programů a akcí je k nalezení na webových stránkách.  

V Bavorsku se podle Ministerstva hospodářství a médií, energetiky a technologií nachází přes 50 takových inovativních center s programy, která podporují a připravují zahraniční startupy na příchod na německý trh. V současné době je v 23 bavorských technologicky orientovaných inkubátorech k dispozici přes 85 000 m2 využitelné plochy. Momentálně podporuje bavorské ministerstvo hospodářství tyto digitální zakladatelská centra a technologické inkubátory částkou cca 120 milionů eur.

Než se startupy přihlásí do výše zmíněných programů, mohou využít i jinou příležitost, a to zúčastnit se akce Münchener Startup Demo Night, která se koná 13. listopadu 2019. Demo Night organizuje bavorská vládní organizace BayStartup, která očekává účast ca 70 startupů v neformálním prostředí vhodném k propojování s investory či korporátem. Českou účast v rámci projektu PROPED zajišťuje Generální konzulát ČR v Mnichově ve spolupráci s CzechInvest a Prague Startup Center.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Mnichově (Německo). Autoři: Z. Zechovská, J. Kreuter.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme