Berkshire Hathaway přebírá nový podíl v kanadském Suncor Energy

Společnost Berkshire Hathaway Inc. řízená Warrenem Buffettem minulý čtvrtek oznámila, že převzala nový podíl v Suncor Energy Inc. podruhé za posledních šest let, čímž zvýšila vlastnictví akcií obchodovaných na americké burze o čtyři procenta v obchodování po uzavření burzy. Suncor, největší kanadská společnost v oblasti těžby ropy a zemního plynu, je považována za jednu z nejbezpečnějších kanadských energetických společností pro investice. Její nízká rizikovost je dána její integrovanou strukturou a diverzifikovaným obchodním modelem.
Investice firmy Berkshire zahrne Suncor do Buffettova portfolia. Tato skutečnost může mít pozitivní vliv pro kanadský energetický sektor. Krok přichází v době, kdy se světoví investoři stahují z Kanady, kvůli jejím ropným pískům s velikým emisním zatížením (důvodem vysoké uhlíková náročnost těžby) a problémům spojeným se schvalování ropovodů.
Podle Eikon data od Refinitiv Berkshire informoval americkou Komisi pro cenné papíry a burzu (U.S. Securities and Exchange Commission), že disponuje 10,8 miliony akcií v této společnosti, které představují 0,7procentní podíl obchodovaných akcií firmy Suncor.
Před čtvrtečním zveřejněním této transakce hodnota akcií Suncoru poklesla o 17,3 procent v průběhu posledních šesti měsíců, z části kvůli rozhodnutí vlády provincie Alberty omezit těžbu ropy.
V minulosti Berkshire držel podíl v Suncoru v roce 2013, ale od tohoto podílu upustil v roce 2016. 


  • Země: CA – Kanada
  • Datum zveřejnění: 26.02.2019

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Calgary
Zdroj: Energy News

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme