Bez práce je nejméně lidí od 90. let, potvrdila květnová čísla

Nezaměstnanost v Česku zlomila další rekord. Bez práce bylo v květnu 2019 nejméně lidí od roku 1997, a to 2,6 procenta. Podle odborníků by už nezaměstnaných výrazně ubývat nemělo.



Už dubnová čísla byla rekordní (bez práce bylo nejméně lidí od června 1997), v květnu se ovšem nezaměstnanost ještě snížila o 0,1 procentního bodu. Úřad práce (ÚP ČR) evidoval ke konci pátého měsíce více než 200 tisíc uchazečů o zaměstnání, což je zhruba o 9 tisíc méně než v dubnu 2019.

Navíc se opět zvýšil počet volných pracovních míst, a to až na 346 tisíc. Téměř sto tisíc z nich mohou obsadit cizinci. To, že má Česko vůbec nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, platí už několik let. Poslední čísla tento trend jen potvrzují.

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně v technických a dělnických oborech. Současný stav nicméně komplikuje situaci na pracovním trhu.

Za poklesem je i jaro

Velký vliv na úbytek lidí bez práce mají sezonní faktory. Zima skončila a zájem o pracovní sílu se v některých oborech rapidně zvýšil. V květnu byl vliv sezonních prací ještě výraznější než v dubnu.

„V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a pracovní trh ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ potvrzuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„Firmám chybí kvalifikovaní řemeslníci, poptávají dělnické profese, ale také odborníky v informačních technologiích. V některých regionech a odvětvích je nedostatek nabídky pracovní síly už také z řad uchazečů o zaměstnání,“ doplňuje Sadílková.

Úřad práce se proto snaží o přímý kontakt se zaměstnavateli, aby jim mohl dodat co nejvíce práceschopných lidí.

Blýská se na horší časy?

Podle hlavního ekonoma CzechFund Lukáše Kovandy je míra nezaměstnanosti zpožděným makroekonomickým ukazatelem, který neukazuje na nadcházející trendy.

„Kvůli strnulosti trhu práce vykazuje příznivé výsledky i v době, kdy už mnohé jiné makroekonomické ukazatele zachycují budoucí útlum. V případě české ekonomiky zatím nelze hovořit o krizi, ačkoli se globální ekonomické podmínky během května výrazně zhoršily. Jejich další zhoršování se může projevit růstem míry nezaměstnanosti v ČR v průběhu příštího roku,“ varuje Kovanda.

Analytik očekává, že se letošní nezmastanost bude pohybovat těsně pod třemi procenty a příští rok začne lidí bez práce přibývat. Zároveň by se měl v roce 2019 zastavit rychlý růst mezd, který souvisí mimo jiné právě s tím, že je vysoká poptávka po pracovní síle.

Podle Kovandy je český trh práce z pohledu zaměstnavatelů „výjimečně napjatý“. Pro firmy nejsou dubnová ani květnová čísla čísla dobrou zprávou.

„Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti je nástup sezónních prací, ale v pozadí je stále slušně rostoucí ekonomika. Míra nezaměstnanosti má teoreticky šanci klesat dál, nicméně to by musel růst ekonomiky opět zrychlit,“ shrnuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Michal Brožka. Brožka očekává, že se v průběhu roku bude nezaměstnanost v ČR pohybovat kolem 2,8 procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně než loni. Odhaduje, že příští rok budou čísla podobná těm letošním.

Podle Pavla Sobíška z UnicreditBank váznou přirozené odchody ze stavu nezaměstnaných do pracovního procesu. Jinými slovy: Ti, kteří nemají práci dlouhodobě, už o ni nemají zájem. „Za úbytkem lidí bez práce spíš stojí aktivita úřadů práce, kteří nezaměstnané samy umísťují, nebo je vyřazují z evidence pro jejich nesoučinnost,“ říká Sobíšek.

„Volných pracovních míst přibylo v květnu téměř 7 tisíc, což je mnohem silnější výsledek než v dubnu, kdy se příliv těchto míst téměř zastavil. V letošním roce se tedy střídají měsíce se silnější a slabší tvorbou nových míst. Celkově ale již pracovní místa přibývají mnohem pomaleji než loni. Důvodem je zřejmě zpožděný efekt pomalejšího růstu české ekonomiky,“ doplňuje analytik.

jap

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme