Nový impuls rozvoje zimních sportů v Bosně a Hercegovině

Evropský olympijský festival mládeže (EYOF), konaný v Sarajevu ve dnech 9.–16. února 2019, stimuluje zájem veřejnosti o zimní sporty v Bosně a Hercegovině i nezbytné investice do rozvoje infrastruktury zimních sportovišť. Aktuálně velmi limitovaná velikost trhu sportovních pomůcek, oblečení a vybavení má předpoklady k solidnímu růstu.



Maloobchodní nabídka vybavení pro zimní sporty je v Bosně a Hercegovině zatím poměrně omezená. S růstem zájmu o sjezdové a běžkové lyžování či o snowboard se dá předpokládat i růst poptávky. Zájem o lední hokej či krasobruslení naráží na absolutní nedostatek ledových ploch. V Sarajevu jsou tak během zimní sezóny k dispozici pouze dvě větší kluziště.

V České republice je velké množství společností s rozsáhlými zkušenostmi nejen s dodávkami potřebných technologií, strojů a zařízení pro provoz ledových ploch. Značnou expertízu může nabídnout i řada samotných provozovatelů takových sportovišť. České kompetence v této oblasti mohou být v Bosně a Hercegovině potenciálními investory poptávané.

Velvyslanectví ČR v Sarajevu, v případě zájmu českých společností, je připraveno podpořit jejich úsilí o realizaci produkce naplňující potřeby rostoucího zájmu o zimní sporty v Bosně a Hercegovině. Jedná se zejména o region hlavního města Sarajeva, kde stále rezonuje odkaz zimních olympijských her z roku 1984. Teoreticky téměř čtyři sta tisíc obyvatel regionu může využívat ke sportovnímu vyžití dvě největší lyžařská střediska v zemi, Jahorinu a Bjelašnici, díky relativní blízkosti od Sarajeva i během pracovních dní.

Forma podpory českých firem může spočívat i v účasti na akci, kterou připravuje Velvyslanectví v průběhu EYOF s cílem prezentace České republiky jako významné evropské sportovní mocnosti. Únorová přítomnost početné delegace českých sportovců v Sarajevu toho bude důkazem. Akce je připravována pro zástupce více jak čtyř desítek národních sportovních delegací, organizátorů EYOF i místní hosty včetně zástupců lyžařských oddílů.

Pro české výrobce to může být dobrá platforma pro budování povědomí o jejich produkci přímo v rámci jejich cílové skupiny. Případní zájemci z řad českých společností se mohou obracet na email velvyslanectví sarajevo@embassy.cz k upřesnění formátu celé akce, která se velmi pravděpodobně uskuteční v Sarajevu dne 12. února.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Sarajevu (Bosna a Hercegovina). Autor: Ladislav Horák, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Bosna a Hercegovina | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme