Brazílie snižuje dovozní cla

Vývoz do Brazílie se nyní stává podstatně atraktivnějším i pro české exportéry. Snižují se dovozní cla. V případě IT výrobků a komponentů, které Brazílie nevyrábí, budou postupně plošně snižována dovozní cla ze současných 14 % na nulu. Stejný proces bude uplatněn u výrobních (kapitálových) prostředků. Již na konci minulého roku byla snížena na nulu dovozní cla do Brazílie u významné části IT technologií (41 položek) a kapitálových statků (535 položek).



Snižování cel je součástí strategie nové vlády prezidenta Jaira Bolsonara, která chce modernizovat brazilskou ekonomiku. Zvláště se to týká výrobků, které jsou potřebné pro rozvoj brazilského hospodářství a nepatří k tradičním nosným oblastem domácí výroby. Ochrana naopak zůstane například u oceli, některých potravinářských výrobků, aut a podobně.

V případě IT výrobků a komponentů, které Brazílie sama nevyrábí, by dovozní cla měla postupně do roku 2021 klesnout na nulu. Stejný proces bude uplatněn u kapitálových statků ve smyslu výrobních prostředků. Tato opatření budou jednostranná a nebudou předmětem multilaterálních ani bilaterálních jednání. Podle ekonomické sekce zastoupení EU v Brasílii má brazilská vláda zajištěnu dostatečnou autonomii v rámci Společného trhu jihu (MERCOSUL), aby tato opatření mohla uskutečnit samostatně.

Přesné seznamy všech položek, kterých se týká snížení cel na nulu s HS kódy, podle nichž si mohou čeští exportéři přesně definovat, zda jejich výrobky spadají do nově zvýhodněných kategorií, naleznete na webových stránkách MZV ČR.

V oblasti nových nulových cel na IT výrobky se jedná například o počítače na vysoké industriální úrovni nebo některé procesory. V oblasti snížení cel na nulu u výrobních (kapitálových) prostředků by pro české vývozce mohly být velmi zajímavé parní turbíny nebo pumpy.

Další snižování dovozních cel podepřela nová brazilská vláda dekretem, který převedl pravomoci změn dovozních a vývozních podmínek z obchodní komory Câmara de Comércio Exterior (Camex) na Zvláštní sekretariát pro zahraniční obchod a mezinárodní záležitosti (SECEAI). Tento nový orgán podléhá „ekonomickému superministrovi“ Paulu Guedesovi, který má velmi blízko k prezidentu Bolsonarovi a plní jeho politiku otevírání brazilské ekonomiky a její modernizace.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Brasílii (Brazílie). Autor: Ondřej Kašina.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme