Brazilská ekonomika výrazněji poroste až v roce 2020

„Rok 2019 je už teď pro zásadnější růst ekonomiky ztracený. Analytici a ekonomové hned zkraje roku poupravili a snížili odhady růstu – nezaměstnanost se hned tak nesníží a firmy budou mít stále ještě problémy,“ uvedl ekonom José Roberto Mendonça de Barros, zakladatel poradenské firmy MB Associados. Slova zazněla v debatě Forum VEJA-EXAME prvních 100 dní vlády, pořádané v São Paulu 15.dubna 2019. Očekávané nastartování ekonomiky je odloženo na rok 2020.


  • Země: BR – Brazílie
  • Datum zveřejnění: 30.04.2019

První tři měsíce roku byly z pohledu HDP slabší než se očekávalo. Snížení odhadu HDP přišlo, jak od banky Itaú, která je považována za jednoho z nejlepších soukromých ekonomických odhadců, a to z 2 % na 1,3 %, tak od Centrální Banky, kde z původně předpovídaného ročního růstu HDP 2,5 % po vícero úpravách v průběhu prvních měsíců roku je aktuální předpověď z 22. dubna na úrovni 1,7 %.

Po propadu v letech 2015 a 2016, kdy brazilská ekonomika propadla o 8 % a následném mírném vzrůstu, kdy kumulovaně za roky 2017 a 2018 byl růst HDP 2 %. Makroekonomická data stále nevěstí žádné rychlé zotavování. To co bylo na konci vlády Michela Temera je stále beze změn i na začátku vlády Jaira Bolsonara. Úroky nikdy nebyly tak nízké, inflace je bez větších zásahů pod kontrolou, zákony pro snížení schodku, jako například omezení investic státu jsou stále v platnosti, a reforma zákonů o zaměstnanosti nepřinesla kýžené snížení nezaměstnanosti ve větší míře.

Zpracoval kolektiv pracovníků kanceláře CzechTrade Sao Paulo
Zdroj: www.exame.com

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme