Brazilský výrobce letadel zamířil do České republiky

Embraer je jedním z největších výrobců civilních a vojenských letadel na světě. Návštěvu zástupců této brazilské inovativní firmy do ČR ve dnech 12.–14. února 2019 zorganizovaly ve společné spolupráci Ministerstvo průmyslu a obchodu, CzechTrade, CzechInvest a Velvyslanectví ČR v Londýně v návaznosti na úspěšné setkání náměstka Petra Očka se zástupci Embraer během leteckého veletrhu Farnborough v Londýně v červenci 2018.



Embraer byl založen v roce 1969 v Brazílii, jeho přítomnost však nyní přesahuje brazilské hranice. Závody a dceřiné společnosti najdeme v USA, Portugalsku, Francii, Irsku, Nizozemsku, Velké Británii, Spojených arabských emirátech, Singapuru i Číně. Stát se dodavatelem pro tak významného partnera je cílem snad každého výrobce z leteckého sektoru. Není proto pochyb, že příležitost představit Embraeru své vlastní aktivity a produkty byla pro české firmy výjimečná a vysoce atraktivní.

Třídenní návštěvu České republiky zástupci Embraer zahájili 12. února 2019 celodenním seminářem s českými firmami na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Dopolední workshop otevřel náměstek ministryně průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl spolu s náměstkem ministryně průmyslu a obchodu Petrem Očkem, náměstkem ministra obrany Pavlem Beranem, velvyslancem Brazilské federativní republiky v ČR Márcio Florêncio Nunesem Cambraiou a prezidentem Embraer pro region Evropy, Blízkého východu a Afriky, Jorgem Ramosem.

Český letecký sektor následně představil zástupce Asociace leteckých výrobců Zbyněk Hruška, s ohledem na aktivity Embraeru ve vojenském sektoru nechyběla ani prezentace českého obranného průmyslu ze strany prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka. Že má Česká republika bohaté zkušenosti a úzkou vazbu i na sektor vesmírných technologií, demonstroval ředitel odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva dopravy Václav Kobera.

Ze strany Embraeru získaly české firmy během akce kompletní přehled o aktivitách a charakteristice dodavatelských řetězců brazilského výrobce, které bylo možné diskutovat i během navazujících B2B jednání. Šance ke spolupráci pro české firmy byly hlavním předmětem tohoto odpoledního bloku specifických a prakticky zaměřených konzultací.

Jak je známo, navázat spolupráci s Embraer je velkou výzvou, nejedná se však o úkol nemožný. Existující projekty českých firem jsou toho důkazem. Pro příklad uveďme dlouhodobou spolupráci Aero Vodochody a Embraer, která tvoří jeden z klíčových pilířů brazilsko-českých obchodních vztahů. Brazílie je významným obchodním partnerem České republiky v Latinské Americe. Jedná se o druhou exportní destinaci v celém regionu, s nímž obrat vzájemného obchodu každým rokem narůstá. V roce 2018 bylo z ČR do Brazílie vyvezeno zboží v hodnotě téměř 7,5 miliardy korun.

Existující vazby tak poskytují českým firmám značnou výhodu a základ k nastartování dalších úspěšných aktivit. S cílem nacházet nové partnery Embraer navštívil v rámci své cesty do ČR také vybrané firmy a nahlédl do jejich provozu. Během návštěv si tak jeho zástupci vytvořili ucelenou představu o komplexním záběru českého leteckého a obranného průmyslu. Ten je schopen nabídnout produkty ze širokého spektra celého dodavatelského řetězce letecké výroby.

Česká republika má navíc vysoký inovační potenciál, který mohli představitelé Embraer docenit během schůzek se zástupci českých vysokých škol a výzkumných center. Témata 3D tisku, Průmyslu 4.0, Big Data a pokročilých softwarů jsou totiž také nedílnou součástí leteckých technologií. A právě Česká republika koncentruje kromě významných světových hráčů z leteckého sektoru a množství strojírenských firem unikátní kvality i výzkumné kapacity, které jsou základem pro dlouhodobou a udržitelnou spolupráci.

Fotografie poskytnuty firmou Embraer a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme