Brazilští pivovarníci hledají inspiraci v České republice

V rámci projektů ekonomické diplomacie proběhla koncem května 2019 incomingová mise z Brazílie do České republiky v oblasti pivovarnictví. Účastnilo se jí 18 odborníků, kteří mají zájem o českou pivní kulturu, suroviny a technologie pro pivovary.



Incomingovou misi zahájila jednání na Ministerstvu zemědělství České republiky, která uvedl náměstek ministra zemědělství Jiří Šír, generální konzulka České republiky v Sao Paulu Pavla Havrlíková, viceprezident Hospodářské komory České republiky Bořivoj Minář a prezidentka Svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. 

V úvodním bloku zmínil Jiří Šír význam Brazílie, která představuje perspektivní zemi nejen díky své velikosti, ale také s ohledem na nárůst obliby pití piva a na rostoucí počet minipivovarů. Bořivoj Minář představil koncept české pivní kultury, která nabízí brazilským odborníkům inspiraci pro nové marketingové strategie a Pavla Havrlíková vysvětlila význam projektů na podporu českých exportérů v oblasti pivovarnictví, které se připravují či již proběhly v Brazílii.

Na úrovni B2B projevili zájem o spolupráci s brazilskými protějšky čeští výrobci surovin pro výrobu piva, technologií a firmy zabývající se vývozem těchto produktů.

Následovala řada technických exkurzí v jednotlivých českých firmách (Bohemia Hop, Chmelařský institut, minipivovar Chyše, minipivovar Továrna v Žatci, pivovar Pioneer v Žatci, Cheops Chotěboř, Denwel Havlíčkův Brod, Dalešický pivovarem, Plzeňský Prazdroj, Primátor Náchod, Pivovar Mžany a Lindr Nechanice).

Významným přínosem projektu je zejména skutečnost, že se podařilo do České republiky pozvat experty, kteří již v minulosti navázali kontakty s českými pivovarnickými firmami. Mise tyto předchozí vazby prohloubila a vytvořila podmínky pro obchodní jednání v oblasti dodávek surovin, technologií a distribuce českých piv v Brazílii. Projekt také nabídl nové perspektivy další spolupráce: pozvání českých sládků a expertů do Brazílie v rámci pivních kongresů, návrh na spolupráci při vzdělávání o pivní kultuře v Brazílii.

O projektu byla publikována řada článků na odborných blozích, v Hospodářských novinách a v ČTK. V září o misi vyjde speciální článek v časopisu Chmelařství.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Sao Paulo (Brazílie). Autorka: Ing. Pavla Havrlíková, generální konzulka.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme