Budoucnost oceli vidíme v recyklaci, říká nový majitel ArcelorMittalu

Nový majitel ArcelorMittalu chce v Ostravě postavit obloukovou pec a místo tradičního slévání zpracovávat dovezenou ocel.



 Sandžív Gupta, výkonný předseda skupiny GFG Alliance, kam patří i Liberty House. Foto: Hynek GlosNejdřív vyhrocené jednání s odboráři, kteří za sebou práskli dveřmi, pak setkání s premiérem Andrejem Babišem. Britský podnikatel indického původu Sandžív Gupta minulou středu dorazil do Česka, aby vysvětlil své záměry s ostravskými hutěmi. Výkonný předseda skupiny GFG Alliance, kam patří i Liberty House, nový vlastník ostravských hutí ArcelorMittal, však zatím situaci příliš neuklidnil. Především proto, že sází na tavení přivezené slitiny, což nejspíš znamená konec tradičních oceláren. „Vidíme budoucnost oceli v recyklaci,“ řekl Gupta rozhovoru pro týdeník Euro.

Jak budete nákup financovat? Bankovními úvěry?
Detaily nejsou veřejné, ale jde o standardní způsoby financování.

Kupujete i hliníkárnu v Dunkerku a podle některých zahraničních médií nejsou jasné vaše finanční zdroje.
Co se týče Dunkerku, tam jsme už získali souhlas francouzské vlády, formálně je tato transakce z naší strany vyřešena, financování proběhlo za podpory bank.

Ohlásili jste, že v příštích pěti letech chcete v Ostravě investovat 150 milionů eur. Za co?
Jsou tam dvě kategorie investic. Jedna – těch 150 milionů – je v zásadě pro zachování provozu, vycházíme zde již z existujícího plánu původního vlastníka. Druhá část investic pak bude směřovat na modernizaci a rozšiřování provozu.

A tu můžete konkretizovat?
Na to je příliš brzo, je to teprve tři týdny, kdy byla transakce oznámena. Cokoliv bude třeba k zachování dobrých podmínek výroby, to uděláme. Chceme zvýšit roční výrobu ze současných dvou na tři miliony tun oceli a zvažujeme i stavbu obloukové pece.
 
Proč?
Je to součást naší greensteel strategie. Jednou vyrobenou ocel můžete recyklovat. Vidíme možnost i v Ostravě a rádi bychom do ní šli – díky nové obloukové peci můžeme výrobu navýšit o další milion tun ročně. Toto je pro nás výzva, proto potřebujeme radikálně zlepšit elektrické vedení, které v současnosti pro obloukovou pec nedostačuje. Otázka je, jestli vybudujeme nové připojení, nebo rovnou novou elektrárnu.

A co bude s ocelárnou, která by měla v příštích letech projít modernizací?
Tohle je otázka, protože my vidíme budoucnost oceli v recyklaci. Nyní jsme otevřeni všem možnostem. Aktuálně samozřejmě s ocelárnou počítáme, zajímá nás její modernizace, ale v dlouhodobém hledisku se zaměřujeme na obloukové pece.

Modernizace stávající technologie není prioritou?
Řešíme, jakou cestou se vydáme, existují dva rozdílné způsoby, jak vyrábět ocel. Z našeho hlediska je oblouková pec lepším řešením než tradiční slévání. Musíme ale zjistit, jestli je to v Ostravě reálné. Obecně vidím cestu v kombinaci prvovýroby a druhovýroby. Ostravská nová huť má jednu vysokou pec, která není v provozu, tudíž není využíván celý potenciál závodu. My bychom rádi měli místo této vysoké pece právě novou obloukovou.

Proč jste si s hutěmi nepořídili i víc emisních povolenek? Před prodejem jich bylo v ostravské továrně za šest miliard korun na pět let dopředu, teď jich má jen část.
Chtěli jsme je do roku 2020, což je pro nás dostačující. Je to jako s nákupem uhlí nebo dalších surovin. Po roce 2020 možná budeme mít jiné technologie, které se bez povolenek obejdou. Nebo si prostě přikoupíme další povolenky.

Neohrozí to ostravskou výrobu?
Naše nabídka počítala s povolenkami do roku 2020. Protože když si koupíte povolenky na dlouhou dobu dopředu, riskujete, že jejich cena půjde dolů nebo nahoru, a my nechceme spekulovat. Dneska jsou navíc velmi drahé, nechtěli jsme jich kupovat zbytečně moc. Peníze budeme radši investovat do rozvoje hutí.

Z jakého důvodu bude huť i nadále závislá na distribuční síti ArcelorMittal?
Řeč je jen o jednoletém překlenovacím období, kdy využíváte nastavené procesy a kontakty, aby se vám nezastavil byznys.

Nicméně John Bolton, generální ředitel Liberty Steel, měl odborářům oznámit, že je možné prodloužení až na tři roky.
Ne, ta smlouva je jen jednoletá.

Ostravsko je možná nejznečištěnějším regionem v Evropě. Kolik investujete do ekologie?
Nechci zde teď kouzlit s nějakým vymyšleným číslem. Pokud se ale bavíme o výstavbě obloukových pecí, tak to jsou technologie, které mají mnohem nižší emise než ty dnes v Ostravě používané. Tohle je budoucnost výroby oceli.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Ondřej Stratilík, foto: Hynek Glos.

Doporučujeme