Carsharing na vzestupu: přichází italská Anytime, sdílení aut chystá RegioJet i Praha

Anytime je jedním z největších poskytovatelů carsharingu na světě a zároveň prvním nadnárodním hráčem, který přichází do Česka. V České republice plánuje v příštích letech investovat až 30 milionů eur, tedy přes tři čtvrtě miliardy korun.

Firma začala působit v Praze, od minulého týdne umožňuje registraci uživatelů prostřednictvím mobilní aplikace a do měsíce začne nabízet sdílení vozidel. Ceny začínají od 1,99 koruny za minutu použití vozidla, nic dalšího uživatel neplatí. Služba zahrnuje benzin, mytí i pojištění vozu. Součástí je bezplatné parkování v modrých a fialových zónách. Platba se uskuteční automaticky po ukončení pronájmu z připojené platební karty. Firma Anytime začala poskytovat služby v pronájmu aut v roce 2012. V současné době provozuje více než osm tisíc automobilů ve 14 městech ve čtyřech zemích.

V Česku se v posledních týdnech rozjelo několik zásadních projektů sdílení aut. Pustil se do něj jak podnikatel Radim Jančura, tak pražský magistrát. Do země zároveň vstoupila jedna z největších carsharingových firem, italská Anytime.



RegioJet Radima Jančury si vybral carsharing jako součást svého portfolia. Cestující, kteří vystoupí či nastoupí v Praze nebo Brně z autobusu či vlaku dopravce RegioJet, budou moci ke své návazné cestě využít za zvýhodněných podmínek auto od společnosti Car4Way. Zákazník RegioJetu si může auto zajistit přímo v rezervačním systému autobusového a železničního dopravce. Místo tisíce korun zaplatí za registraci korunu a první hodinu jízdy bude mít zdarma.
 
Do vlastního projektu se pouští i Praha. Zrušilo dva, které připravilo bývalé vedení magistrátu. Cílem nového projektu je, aby město připravilo podmínky pro fungování různých druhů přepravy od různých dodavatelů, ze kterých by pak lidé mohli vybírat prostřednictvím mobilní aplikace.

V České republice podnikají v oblasti sdílení aut s vlastním vozovým parkem například firmy Car4Way, Autonapůl a Ajo.cz. Celkově je v Česku přes 700 sdílených aut. Funguje ještě sdílení aut mezi studenty Uniqway nebo projekt HoppyGo, který umožňuje sdílení soukromých aut.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Petr Weikert, foto: archiv Euro.

Doporučujeme