Časovaná bomba na moři: Němce děsí vraky britských ropných plošin

Vláda Spojeného království vyvolala velký odpor Německa plánem umožnit firmě Shell, aby opustila vysloužilé staré ropné plošiny a nechala je v Severním moři. Německé ministerstvo životního prostředí odhaduje, že pod hladinou zůstane kromě betonu a oceli také 11 tisíc tun ropných produktů, jež mohou zamořit okolní moře.



V Severním moři se mají postupně odstavovat desítky ropných plošin, protože jim končí životnost. Londýnský kabinet přitom uvažuje o tom, že dá britsko-nizozemskému koncernu Shell možnost ponechat podmořské části plošin v moři. Jeden z německých úředníků tento plán označil za časovanou bombu pro životní prostředí.

Úplná likvidace plošin je finančně nákladná. Shell žádá vládu, aby mohl v moři nechat betonové základy a části ocelové konstrukce. Jedná se o tři plošiny – Bravo, Charlie a Delta v oblasti Shetlandských ostrovů. Byly postaveny v 70. letech minulého století. Německo tvrdí, že jen pod těmito třemi plošinami zůstane 11 tisíc tun ropných produktů, jež se dříve či později uvolní do okolního moře.

Německá vláda na Británii podala formální stížnost v Bruselu u Evropské komise. Stížnost podporují Švédsko, Nizozemsko, Belgie a Lucembursko. Komise ve svém stanovisku pro britskou ministryni životního prostředí Theresu Villiersovou varovala, že se jedná o porušení legislativy EU o nakládání s nebezpečným odpadem.

„Jsem tímto postupem zaskočen. Obvykle se Spojeným královstvím spolupracujeme v otázkách životního prostředí,“ postěžoval si státní tajemník německého ministerstva životního prostředí Jochen Flasbarth. „Obě země jsou znepokojeny stavem oceánů. A oni pak nechají tisíce tun kontaminované vody v Severním moři?“ diví se.

Počet ropných plošin v moři podle regionu

Severní moře 184
Mexický záliv (USA) 175
Perský záliv 159
Dálný východ 155
Jihovýchodní Asie 152

Pozn: Počet k lednu 2018. Zdroj: Statista

Problém likvidace ropných vrtů na moři mají řešit 18. října v Londýně členové dohody OSPAR. To je sdružení 15 vlád a EU, jež podepsaly Konvenci pro ochranu mořského životního prostředí v severovýchodním Atlantiku. Členové OSPAR ale nemohou donutit Spojené království, aby změnilo své stanovisko, pokud nebude chtít. Ochránci životního prostředí se navíc obávají i toho, že v době hrozícího brexitu nebude Británie řešit námitky Bruselu v této věci.

Protesty proti ropnému koncernu Shell v otázce likvidace vyřazených ropných plošin se datují od roku 1995. Firma se brání, že odstranění základů vrtu a plošiny by bylo nejen nákladné, ale i riskantní pro okolní moře. Argumentuje tím, že se výzkumu likvidace zbytků ropných plošin věnuje přes deset let a provedla více než tři stovky vědeckých a technických studií, jak podmořské vrty bezpečně zlikvidovat.

„Vyčerpání všech ropných a znečišťujících látek není jednoduché a nebude levné. Podle odborníků je ale proveditelné,“ zdůraznil nicméně Flasbarth.

Britské ministerstvo obchodu a energetiky postup těžařů obhajuje s tím, že toto řešení neporušuje britskou ani mezinárodní legislativu a je efektivní finančně i s ohledem na ochranu životního prostředí.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme