Ceny akcií švédského H&M rostou po prudkém zvýšení prodejů na začátku léta

Akcie švédského oděvního gigantu H&M rostou.

Švédský módní gigant H&M nastupuje cestu zotavení po prudkém zvýšení kvartálních výsledků, které se projevilo růstem cen akcií. Během hodiny obchodování na burze cenných papírů ve Stockholmu vzrostly akcie o 9,4 procent na 158,84 švédské koruny. 

Společnost H&M, která zaostávala v ziskovosti za konkurenčním rivalem Zara ze Španělska, oznámila čistý zisk ve výši 4,5 mld. švédských korun mezi březnem a květnem, tedy za druhý kvartál tohoto hospodářského roku. 

„Skupina H&M pokračuje je zvyšování prodejů za plné ceny, snižování slev a zvyšování tržního podílu a ukazuje, že zákazníci oceňují naše kolekce a vylepšování, které provádíme v sortimentu pro lepší zkušenost zákazníků,“ uvedl CEO společnosti Karl-Johan Persson. 

Prodeje zatím rostly o 11 %, což je společností vnímáno jako zřejmý úspěch ve zrychlování jejího digitální výkonnosti, zvláště pak v online prodejích, které rostly o 20 % v místních měnách, o 27 % převedeno na švédské koruny za zmíněné čtvrtletí. 

Čistá marže společnosti H&M vzrostla na 7,8 % z 1,6 % v předešlém období. Toto významné oživení je však daleko za firmou Zara, jejíž marže vzrostla až na 12,4 % během posledního období.

Švédské módní značky H&M a Lindex jsou velmi rozšířené pro celou Skandinávii, a jsou tedy i možností pro oslovení českých výrobců oděvů. V jejich exportních snahách je připravena být nápomocná kancelář CzechTrade ve Stockholmu s působností pro celou Skandinávii.

Připravil kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
Zdroj: thelocal.se

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme