Ceny rostou, byty se zmenšují. Za metr čtvereční se platí 107 tisíc korun

I v Praze se potvrzuje logická rovnice známá z měst s nedostupným bydlením, kdy rostoucí ceny ukrajují z velikosti bytů. Drahota už v naší metropoli ukousla z velikosti bytu devět metrů za poslední čtyři roky. Vyplývá to z Deloitte Develop Indexu.

Na počátku roku 2015 byla průměrná výměra prodaného bytu z nabídky pražských developerských společností 66 metrů a průměrná cena bytu činila 3,8 milionu korun. V průběhu času se tyto hodnoty změnily a na konci dubna roku 2019 byla průměrná výměra 57 metrů čtverečních a průměrný prodaný byt stál 5,7 milionu korun. „Zatímco průměrná výměra klesla téměř o 14 procent, průměrná cena vzrostla o polovinu,“ vypočítává Petr Hána, senior manažer v týmu nemovitostí Deloitte.

Zatímco ceny pražských bytů dynamicky rostou, jejich výměry klesají. Aktuálně se cena volného bytu v novostavbě vyšplhala na 107 tisíc korun za metr čtvereční.



V rovnici naštěstí nefunguje přímá úměra. Jinak bychom se už pomalu dostali na úroveň Tokia, kde třicetimetrové byty představují pohodlné bydlení. Ještě dál jsou potom v Hongkongu, kde nedávno představili architekti návrh bydlení ve vodovodní rouře, do které se vejde byt o výměře devět metrů čtverečních. Včetně koupelny.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Hana Boříková, foto: Martin Siebert.

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme