Česká ekonomika přibrzdila, kvartální růst spadl pod 2,5 procenta

Růst české ekonomiky ve druhém čtvrtletí 2018 je mírným zklamáním, shodují se ekonomové. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu narostl hrubý domácí produkt od dubna do června jen o 2,3 procenta.



Odhady vývoje ve druhém čtvrtletí se se budou dále zpřesňovat, přesná čísla budou k dispozici zhruba za dva měsíce.

Čísla za první čtvrtletí letošního roku přitom budoucí zpomalení hospodářského růstu nenaznačovala. Ekonomika ve srovnání s loňským podzimem sice přibrzdila, HDP se nicméně meziročně zvýšilo o 4,2 procenta.

Nyní je už jisté, že české HDP poroste letos pomaleji než v roce 2017. Analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda připouští, že u prvotního odhadu vývoje ve 2. kvartálu ještě dojde ke korekcím.

„Takový výsledek je zklamáním, zaostává za očekáváním trhu. Je však možná ještě jeho poměrně výrazná korekce, a to oběma směry,“ říká Kovanda.

„Tempo růstu ekonomiky ČR je stále znatelně pomalejší než loni, kdy zejména v první polovině roku tuzemská národohospodářská expanze kulminovala,“ doplňuje ekonom.

(Stále) nadějné vyhlídky?

Zpomalení přesto nemusí naznačovat negativní vývoj. Skromnější růst je dán především efektem poměrně vysoké srovnávací základny loňského roku, shodují se ekonomové i zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Růst nadále táhne domácí poptávka. Jde jak o spotřební výdaje domácností, tak o investiční výdaje firem. Zajímavé je, že ve srovnání s prvním čtvrtletím přispěl k růstu ekonomiky i zahraniční obchod. Z hlediska odvětví se dařilo průmyslu, obchodu a stavebnictví,“ sdělil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

To, že je spotřeba domácností hlavním tahounem hospodářství, potvrzuje i Lukáš Kovanda: „Na vysoké úrovni ji udržuje nejnižší míra nezaměstnanosti za posledních dvacet let a s ní související nejrychlejší růst reálných mezd za posledních patnáct let. Čechy zatím o spotřebitelský apetit nepřipravuje ani sílící růst cen bydlení či elektřiny.“

Hospodářství táhnou vedle spotřeby investice (zejména investice podnikové), což je podle Kovandy žádoucí jev.

„Pozitivním překvapením dnešních předběžných výsledků je také kladný příspěvek zahraničního obchodu k růstu HDP,“ dodává ještě Kovanda. Pozitivní zprávou je i oživení českého stavebnictví. A daří se i hospodářství našeho největšího obchodního partnera – tedy Německa.

Podle odhadů by měla letos česká ekonomika růst zhruba o 3 procenta. Loni se tuzemský HDP zvýšil o 4,6 procenta.

Za dlouhodobě udržitelným růstem

Černě nevidí budoucnost tuzemského hospodářství ani ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

„Tempo růstu zpomaluje na dlouhodobě udržitelnou úroveň. Ochlazení růstu české ekonomiky zapadá do obrázku slábnoucího trendu ve většině evropských zemí, na které společně doléhají rýsující se překážky v zahraničním obchodě,“ domnívá se Rožumberský.

„Ekonomika navíc ztrácí oporu ve svém klíčovém odvětví výroby automobilů. Ochlazení v tomto sektoru indikují vedle samotné výroby i  slábnoucí registrace, tržby a také vývozy,“ připomíná analytik.

Trh práce je „vyčerpaný“

Za možnou brzdu budoucího vývoje označují ekonomové už řadu měsíců nízkou nezaměstnanost.

„Nižší tempo meziročního růstu ekonomiky lze zdůvodnit vysokou statistickou základnou z loňského roku a kapacitními omezeními s rekordně nízkou nezaměstnaností a vyčerpaným trhem práce,“ říká k tomu analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zaměstnanost od dubna do června 2018 nadále rostla rychlým tempem – o 0,6% mezičtvrtletně a 1,9% meziročně.

jap

Doporučujeme