Česká jednička v solární energetice překonala ČEZ o třetinu

Společnost S-Power instalovala v roce 2017 více než čtyři stovky fotovoltaických elektráren na střechách domů. Od roku 2020 budou mít panely na výrobu energie ze Slunce prakticky všechny nově postavené rodinné domy.



Solární elektrárna na rodinném domě. Foto: S-PowerI když společnost S-Power existuje v současné podobě od roku 2016 a o rok později se stala součástí skupiny Energon, její tradice je mnohem delší. V čele firmy od samého počátku stojí její zakladatelé Jaroslav Šuvarský a Jakub Novotný.

„V oboru střešních fotovoltaik se pohybujeme od roku 2008, kdy jsme společně založili společnost Good Idea. Nejprve jsme se soustředili na český trh, posléze několik let úspěšně působili ve Velké Británii,“ vzpomíná Jaroslav Šuvarský. V okolí Londýna tak má firma na kontě přes 200 instalací o celkovém výkonu 1,4 MWp. Na britský trh se začali naplno soustředit, když v roce 2011 v České republice skončila dotační podpora pro fotovoltaiku. Firma nicméně zůstala po celou dobu aktivní i v tuzemsku. Celkově v rámci firmy postavili 500 fotovoltaických elektráren (FVE) o celkovém výkonu 3,5 MWp.

Začal na vlastní střeše

Jaroslav Šuvarský, spoluzakladatel společnosti S-Power. Foto: S-PowerVstoupit do oboru solárních elektráren přitom nebylo pro Jaroslava Šuvarského úplně jednoduché. „Pro mě osobně bylo nejtěžší opustit jistoty – odejít z dobře placeného místa ředitele IT firmy, kde jsem měl vysoký plat, auto a celkově ideální podmínky. Chuť rozjet vlastní byznys ale zvítězila,“ popisuje Jaroslav Šuvarský a dodává: „Měl jsem chuť dělat něco, co dává smysl. Vše začalo tím, že jsem si nainstaloval střešní fotovoltaiku na vlastní dům – chtěl jsem tehdy docílit co největší energetické soběstačnosti. Okouzlilo mě to natolik, že jsem podobné věci chtěl dělat i pro ostatní.“

Díky dotaci Zelený bonus se střešní fotovoltaiky v roce 2008 staly trendovou záležitostí, takže firma vyšla vstříc poptávce. Oba zakladatelé přitom rozhodně jen neřídili firmu od psacího stolu z kanceláře. „První dva až tři roky jsme veškeré instalace dělali vlastníma rukama,“ podotýká Jaroslav Šuvarský.

Své zákazníky firma dělí na takzvané „baterkáře“ a „vodaře“. Obě skupiny využívají na provoz domácnosti elektřinu z vlastních střešních panelů – pokud svítí slunce. Liší se způsobem uchovávání přebytků ve chvílích, kdy výroba převyšuje spotřebu. „Zatímco vodaři tyto přebytky využívají pouze k ohřevu vody, baterkáři investují kromě panelů i do baterie, aby mohli vlastní elektřinu používat i v době, kdy slunce nesvítí,“ vysvětluje Jaroslav Šuvarský.

Čím se od sebe obě skupiny liší? „Vodaři často bývají lidé kolem padesátky, kteří se již připravují na důchod, a fotovoltaika je pro ně jedním z opatření, jak si v pozdějším věku snížit výdaje a zachovat stejnou životní úroveň. Jde jim především o návratnost. Baterkáře víc než návratnost investice motivuje vidina energetické soběstačnosti,“ porovnává Jaroslav Šuvarský a navazuje: „Aktuálně je poměr baterkářů a vodařů zhruba 1:2, v některých regionech se počet baterkářů dokonce blíží polovině. Toto číslo nás výrazně překvapilo, my jsme původně odhadovali, že to bude tak 1:4 až 1:5“

Od roku 2020 panely na všech domech

Fotovoltaická elektrárna na rodinném domě. Foto: S-PowerNa českém trhu je pro firmu největším konkurentem ČEZ Solární. „Za uplynulý rok jsme ale v segmentu střešních fotovoltaik jednoznačně obhájili pozici jedničky na trhu. Počtem instalací, kterých je celkem 417, jsme je překonali prakticky o třetinu,“ zmiňuje Jaroslav Šuvarský. Za důležitou konkurenční výhodu považuje garanci získání dotace, kdy riziko, že by státní podpora nebyla vyplacena, bere firma kompletně na sebe.

Tři pobočky společnosti v Praze, Brně a Frýdku-Místku aktuálně zaměstnávají zhruba šedesát lidí. Celkový obrat společnosti v roce 2017 dosáhl přibližně 61 milionů korun, což je takřka šestinásobek hodnoty z roku 2016. Udržet růst však nebude jednoduché. „S ohledem na nedostatek kvalifikovaných pracovníků z našeho oboru bude velkou výzvou pokrýt potřeby zdejšího trhu,“ konstatuje Jaroslav Šuvarský.

Také proto se firma aktuálně soustředí především na tuzemský trh. „S ohledem na legislativu spojenou s rokem 2020, od kterého všechny novostavby budou muset být pasivní nebo nízkoenergetické domy, očekáváme prudký nárůst poptávky,“ podotýká spolumajitel S-Power.

Právě od legislativy zaměřené na energetické úspory si slibuje další posilování. „Vše nasvědčuje masivnímu rozšíření fotovoltaik. Od roku 2020 si budou fotovoltaiky na střechy pořizovat prakticky všechny nové domy. K tomu je potřeba přičíst ještě majitele stávajících nemovitostí, u nichž podle průzkumů uvažuje o pořízení střešní FVE zhruba každý druhý majitel rodinného domu,“ říká Jaroslav Šuvarský.

Růst zájmu o fotovoltaiku bude posilovat i zvyšující se rentabilita solárních systémů. Ta přitom není rozhodně špatná již dnes.V českých podmínkách se dnes návratnost pohybuje mezi osmi a šestnácti lety. To znamená, že prostředky se vám vrátí rychleji, než kdybyste je vynaložili na zateplení nebo na koupi tepelného čerpadla. Cena používaných technologií se navíc stále snižuje a jejich efektivita narůstá. Zcela střízlivě odhaduji, že do tří let už střešní fotovoltaiky budou plně rentabilní i bez dotační podpory,“ vypočítává Jaroslav Šuvarský.

Hitem jsou solární tašky

Sluneční elektrárna na střeše rodinného domu. Foto: S-PowerÚplné energetické nezávislosti je však podle něj vzhledem ke zdejším geografickým podmínkám těžké docílit pouze s fotovoltaikou. „V zimě je slunečního svitu minimum a energetické nároky na vytápění obvykle převyšují výrobu. Nicméně alespoň v omezené míře může fotovoltaika v kombinaci s baterií zajistit nezávislost i v zimním období, což se vyplatí zejména při výpadcích sítě během sněhových kalamit. Zatímco ostatní mohou zůstat i několik dní bez proudu, majitelé fotovoltaik si mohou uvařit, svítit, využívat funkční Wi-fi, sledovat televizi nebo se umýt teplou vodou,“ pokračuje Jaroslav Šuvarský.

Do budoucna bude podle něj dál přibývat zákazníků, kteří budou přebytky ukládat do baterií. „Zároveň se budou stále častěji uplatňovat ucelená řešení chytrých domácností, která umožní využít potenciál fotovoltaiky a baterií na maximum, s ohledem na momentální podmínky. Majitelé fotovoltaik tak budou své přebytky výhodně prodávat a ze sítě budou naopak odebírat proud ve chvílích, kdy to bude ekonomicky nejvýhodnější,“ předpokládá Jaroslav Šuvarský.

Další změny přijdou poté, co budou doplněny mezery v české legislativě. „Určitě se rozšíří také trend sdílení vlastních přebytků s tím, koho si sami vybereme. Může to být rodina, sousedi, případně si takto budeme moci posílat elektřinu třeba na chatu,“ popisuje Jaroslav Šuvarský.

Používané technologie jsou přitom nejenom stále výkonnější, ale také hezčí. „Už nyní také pozorujeme rostoucí důraz na design dodávaných řešení. Platí to jak pro baterie, tak pro fotovoltaické panely. Hitem se stávají zapuštěné panely, které se pokládají na střechu místo krytiny,“ uzavírá Šuvarský.

Dalibor Dostál

S-Power v kostce

Technologická společnost S-Power je od roku 2017 největším dodavatelem střešních fotovoltaických elektráren na českém trhu. Vedle kompletního servisu a poradenství společnost svým klientům zajišťuje i získání dotační podpory z programu Nová zelená úsporám. Historie společnosti se píše od roku 2008. Kromě České republiky se etablovala také ve Velké Británii. Od roku 2017 je firma součástí skupiny Energon.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme