Česká letadla se vrací do Kazachstánu

Koncem roku 2018 se České republice podařila významná dodávka dvou letounů L-410 společnosti „Aircraft Industries“ do Kazachstánu. Česká diplomacie průlom podpořila mj. účastí na obranném veletrhu KADEX 2018 v Astaně organizované v rámci projektu ekonomické diplomacie MZV ČR společně se zahraniční kanceláří CzechTrade v Almaty.



Století českého leteckého průmyslu v roce 2018 se symbolicky slavilo i v Kazachstánu v podobě intenzivních jednání o dodávkách českých letounů. V samotném konci roku 2018 se české společnosti „Aircraft Industries“ a.s. (dřívější Let Kunovice) podařil průlom na kazachstánský trh v podobě prodeje prvních dvou strojů. V lednu 2019 se uskutečnila dodávka dvou 19místných vrtulových letounů L-410 UVP-E20, která budou operovat na kazachstánských vnitrostátních linkách. Jedná se o první dodávku letounů z ČR do Kazachstánu po delší době. Informaci česká společnost oficiálně oznámila na svých webových stránkách. 

Dva hornoplošníky L-410 byly začátkem ledna 2019 dodány do Kazachstánu a v současnosti probíhá zaškolení 6 kazachstánských pilotů v ČR. Kupujícím je regionální dopravní společnost „Žetysu“, sídlící v městě Taldykorganu. Nákup letounů byl financován leasingem společnosti „DBK Leasing JSC“ v rámci státního programu „Nurly Žol“ na modernizaci flotily letounů pro regionální lety a podporu vnitrostátního cestovního ruchu. Společnost „Žetysu“ působí zejména na jihu země (domovské letiště v Almatinské oblasti). Událost nezůstala bez povšimnutí v kazachstánských médiích.

V Kazachstánu se dosud používalo několik starších vrtulových letadel přeprodaných z Ruska a výcvik vojenských pilotů stále probíhá na L 39 dodaných v době Československa. Pro Českou republiku se jedná o zásadní úspěch v oblasti leteckého průmyslu s potenciálem dalších obchodů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Astaně (Kazachstán). Autoři: Luboš Joza a Olga Kalinová, ekonomičtí diplomaté.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme