Česká republika se představila na mezinárodním veletrhu EQUIP AUTO 2019 ve Francii

Ve dnech od 10. do 15. října 2019 proběhla na pařížském výstavišti Porte de Versailles jedna z hlavních událostí automobilového trhu a služeb pro mobilitu, veletrh EQUIP AUTO 2019. Ministerstvu průmyslu a obchodu inicioval účast na tomto veletrhu Svaz automobilového průmyslu, AutoSAP.



Účast v rámci české národní expozice využily firmy AUTO ANERI s.r.o., BRANO GROUP a.s., ČZ Řetězy Strakonice, DAWELL CZ s.r.o., GUMÁRNY ZUBŘÍ a.s., REMANTE GROUP s.r.o., TOMKET s.r.o.

Hlavními prezentovanými tématy na veletrhu byly:

  • Nová motorizace a její dopad na poprodejní sektor
  • Údržba a opravy elektronických systémů (např. ADAS)
  • Ekosystém pneumatik

Jelikož byla celá expozice realizována na základě nových technických požadavků MPO pro České oficiální účasti, všichni vystavovatelé se shodli, že celková prezentace byla úspěšná. „Česká expozice byla velmi zdařilá – oceňujeme zejména přípravu, organizaci a samotnou realizaci stavby stánku. Oceňuji též ostatní české vystavovatele na společné expozici – některé společnosti byly velmi inspirativní a jsem moc rád za možnost vyměnit si zkušenosti,“ uvedl jednatel firmy DAWELL CZ, s.r.o., Daniel Keliár.

„Účast na výstavě Equip Auto pro nás byla velmi přínosná, jedná se o zajímavou regionální výstavu s dosahem i mimo Francii. Během 5 dnů jsme měli hodně zájemců (často koncových uživatelů) o naše výrobky – indukční ohřevy; aktivním předváděním našich strojů jsme získali kontakty na nové potenciální distributory ve Francii, Německu, Turecku, Španělsku, Anglii, Alžírsku,“ dodal Daniel Keliár.

Jednatel a zakladatel firmy REMANTE GROUP, s.r.o., Daniel Leks, uvedl: „Účast na tomto veletrhu byla nad naše očekávání. Mnoho uskutečněných (nejen předem domluvených) schůzek, výborně zajištěný servis, stánek vyhovující, atmosféra výborná.“

Pro firmu ČZ Řetězy, s.r.o., přispěla účast na výstavě k oživení starších kontaktů ve Francii – jedná se zejména o distributory dílů do motorů. „Předpokládáme, že na základě uskutečněných jednání dojde k realizaci obchodu minimálně s jedním zákazníkem v průběhu následujících měsíců. Oceňujeme výborně připravenou expozici a doprovodnou propagaci,“ uvedl zástupce firmy Radek Žipek.

Po úspěšných účastech v letech 2013 a 2015 se na výstavu v rámci ČOÚ vrátila firma Gumárny Zubří, a.s. Vedoucí odboru marketingu a prodeje Bohdan Krupa řekl: „Nejzajímavější byl pro nás druhý den výstavy, kdy nás navštívil zástupce současného partnera. Při jednání mu byla představena naše společnost, její historie, kompletní výrobní program a plány a vize budoucích obchodních aktivit v oblasti autopříslušenství. Na oplátku jsme se detailně seznámili s počínáním partnerské firmy na francouzském trhu a s jejími plány do nejbližší budoucnosti nejen ve vztahu k námi dodávaným produktům.“

„Shodli jsme se na dobře započaté spolupráci, kterou bychom rádi vzájemně prohlubovali a rozšiřovali v budoucnu. A to jak v oblasti autokoberců, tak i potenciální možnosti dodávek dalších technických dílů z pryže i plastů. Na závěr jsme obdrželi pozvání k návštěvě firmy ve Francii. Návštěvnost veletrhu byla z našeho pohledu průměrná a nedosahovala takové kvantity návštěvníků jako například největší evropský veletrh Automechanika ve Frankfurtu nad Mohanem. I tak se ale u nás denně zastavilo přibližně 10–15 návštěvníků se zájmem o naše výrobky z řad aftermarketového autopříslušenství a o následnou spolupráci v této oblasti,“ doplnil Bohdan Krupa.

A dodává: „Byli zde návštěvníci z různých zemí, převážně ale z Francie, Belgie, Španělska, Portugalska, Maroka, Egyptu či Alžírska, Velké Británie a také zájemce z karibského souostroví Guadeloupe. Zástupce firem z těchto zemí budeme následně kontaktovat s nabídkou spolupráce a dále pokračovat v již započatých jednáních. Jako nejvíce slibnou spoluprací se jeví firma z Belgie obchodující v oblasti autopříslušenství, kde bychom mohli očekávat obrat ve výši 2 mil. CZK/ rok. Důležitou návštěvou byla pro nás rovněž návštěva firmy Renault – Nissan – Mitsubishi, kde jsme prodiskutovali možnost spolupráce v oblasti autopříslušenství, tzn. přímé dodávky autokoberců pro tyto automobilky.“

Veletrh ohodnotil Bohdan Krupa následujícími slovy: „Naši účast z konečného pohledu hodnotíme jako úspěšnou, i přes nižší návštěvnost jsme nashromáždili dostatek kvalitních, potenciálních kontaktů pro rozšiřování našeho působení na daném trhu, ale i v okolních evropských státech a přilehlých afrických zemích, kde naši současní partneři bohužel stále nedosahují takových obratů, jaké bychom si v oddělení marketingu a prodeje představovali. Toto je oblast, na které budeme v nejbližší budoucnosti pečlivě pracovat.“

Foto: MPO ČR.

• Teritorium: Evropa | Francie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme