Česká republika vstoupila do australského vzdušného prostoru

Ve dnech od 26. 2. do 3. 3. 2019 se firmy českého leteckého průmyslu představily na prestižním australském veletrhu letecké a obranné techniky Avalon 2019. Společný stánek ČR byl zorganizován Generálním konzulátem ČR v Sydney a agenturou CzechInvest za finanční podpory v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie.



Jednalo se o historicky první účast ČR ve formě společného stánku na tomto prestižním veletrhu. Veletrhu se v roce 2019 zúčastnilo na 699 vystavovatelů, své expozice zde vedle ČR měly USA, Japonsko, Jižní Korea, Nový Zéland či Polsko.

V rámci české expozice se představily firmy ATG s.r.o., nabízející nedestruktivní detekční technologie, LA Composite s.r.o. zabývající se výrobou kompozitních struktur, Modelárna LIAZ s.r.o. představila svůj nový produkt dálkově řízeného dronu-helikoptéry, GE Aviation Czech s.r.o. pak prezentovala svůj nový turbovrtulový motor.

Prezentace byla úspěšnou ukázkou technologicky vyspělých řešení současného českého leteckého průmyslu. Vzbudila zaslouženou pozornost zástupců vlád jednotlivých australských států a teritorií, armády a ozbrojených sborů, australských profesních asociací, potenciálních obchodních partnerů, stejně jako odborné veřejnosti. Představila ČR jako partnera, který má v oblasti tradičního odvětví, jako je letecký průmysl, australské straně co nabídnout.

Účast umožnila českým firmám prezentovat nejen své produkty a řešení, ale představovala výbornou příležitost pro navázání kontaktů pro možnou budoucí spolupráci, včetně jednání přímo na stánku. Několik na veletrhu přítomných nadnárodních společností zároveň projevilo zájem o investice v ČR.

Českou expozici podpořil svou přímou účastí velvyslanec ČR v Austrálii Tomáš Dub, který slavnostně zahájil společenský podnik pro vybrané partnery na stánku a zúčastnil se návazných jednání s Department of Industry Nového Jižního Walesu.  

ČR byla dále mimo vlastní projekt zastoupena vystaveným L-39 Albatros s českými výsostnými znaky, několika letadly Bristell českého výrobce BRM Aero, letounem Alto firmy Direct Flight či stánkem firmy Bohemia Interactive Australia, které přispěly k dalšímu zviditelnění ČR nad rámec české expozice.

Austrálie zřídila v loňském roce Australskou kosmickou agenturu s cílem ztrojnásobit hodnotu australského vesmírného průmyslu do roku 2030 na 10–12 mld. AUD. Zároveň v roce 2018 ohlásila vládní strategii podpory vývozu vojenského materiálu, s ambicemi zařadit se mezi desítku největších exportérů v příští dekádě. Australský trh představuje pro letecký průmysl oblast s velkým potenciálem.

Veletrh umožnil představit české firmy v době probíhajících jednání k Dohodě o volném obchodu mezi EU–Austrálií.  Dohoda českým firmám umožní lepší dovozní podmínky odstraněním a zmírněním dovozních cel a ostatních necelních překážek.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Sydney (Austrálie). Autor: Tomáš Kára, zástupce generální konzulky.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme