Česká společnost investuje do palivových karet ve Španělsku a Portugalsku

Česká společnost Eurowag získala majoritní část firmy ADS, která je významným provozovatelem palivových karet pro silniční nákladní dopravu ve Španělsku a Portugalsku. Její podíl na tamním trhu činí zhruba 50 %. Transakce je součástí dlouhodobé strategie Eurowagu, cílem je posílit přítomnost v celé západní Evropě.



Akvizice podílu ve firmě ADS umožní spojení sil s přední evropskou značkou. Eurowag tak dále upevňuje svou pozici celoevropského poskytovatele integrované mobility pro komerční silniční dopravu. Pokud jde o další vyhlídky na Pyrenejském poloostrově, tamní zákazníci budou mít prospěch z portfolia služeb obou společností – Eurowagu i ADS. Tyto služby jsou poskytovány nad rámec tankovacích karet a měly by posílit loajalitu zákazníků. Završením této transakce Eurowag dosáhl obratu 2 miliard eur.

K dohodě o převzetí majoritního podílu v ADS došlo jen pár týdnů po další významné události – otevření nového truckparku v katalánském Figueres, nedaleko od španělských hranic s Francií.

Investice otáčejí směr

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa v souvislosti s aktivitami Eurowagu upozorňuje, že dosud převažovaly španělské investice v Česku. „Velmi nás těší, že už můžeme mluvit o novém trendu, kdy české firmy naopak vstupují na španělský trh. Náš zastupitelský úřad v Madridu je připraven další zájemce o akvizice podpořit,“ uvedl Martin Tlapa po nedávném jednání v Madridu s Xianou Méndez, státní tajemnicí pro obchod španělského Ministerstva průmyslu, obchodu a cestovního ruchu.

Společnost Eurowag byla založena před více než 20 lety, dnes je nejrychleji rostoucím poskytovatelem integrované mobility v Evropě. Firma nabízí řešení, která vedou ke zjednodušení podnikání v oblasti silniční dopravy. Svým zákazníkům mimo jiné pomáhá spravovat více než 300 tisíc vozidel pohybujících se po celé Evropě, Asii a na Blízkém východě.

Španělská společnost ADS původně vznikla spojením dvou samostatných firem z regionů Alava a Salamanca. Historie firmy v Alavě se datuje do roku 2001, společnost ze Salamanky byla založena v roce 1988. Společně fungují už od roku 2004. Za tu dobu společně vybudovaly špičkovou značku palivových karet a doplňkových služeb pro klienty silniční dopravy. ADS má ve Španělsku a Portugalsku na 4 tisíce zákazníků.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Madridu (Španělsko). Autorka: Daniela Čapková.

• Teritorium: Evropa | Portugalsko | Španělsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme