Česká zbrojovka expanduje v USA

Česká zbrojovka bude dál expandovat na americkém trhu. V Little Rock, hlavním městě státu Arkansas, oznámila firma koncem letošního dubna založení výrobního závodu s předpokládanými investičními náklady ve výši cca 90 milionů dolarů.



Po výstavbě závodu a instalaci výrobních zařízení by měla být produkce spuštěna v polovině roku 2020. Nový závod by měl ročně vyrábět až 200 tisíc kusů zbraní s navyšováním výroby v dalších letech. Otevření závodu zajistí městu Little Rock v počáteční fázi výroby 300 nových pracovních míst, v průběhu dalších šesti let se počet vytvořených pracovních míst vyšplhá až na 565. Investiční účast českých firem na americkém trhu v posledních letech výrazně posiluje. Aktivity České zbrojovky jsou toho dobrým příkladem.

Česká zbrojovka má své zastoupení v USA již dlouhou dobu. Společnost CZ-US se sídlem v Kansas City na hranicích státu Kansas a Missouri byla založena v roce 1997. Svoje aktivity rozšířila tato společnost v roce 2005, kdy koupila známého amerického výrobce krátkých palných zbraní společnost Dan Wesson (Norwich, stát New York). Společnost CZ-US zaměstnává v současné době 120 pracovníků a drtivá většina zbraní je zatím určena pro americký civilní trh – pro lovce, myslivce, hobby a pro osobní ochranu. Ročně zajišťuje CZ-US prodej až 250 tisíc zbraní. Přímo v USA je jich však vyrobeno, nebo spíše smontováno, jen cca 20 tisíc.

Výroba, ne montáž

Otevření nového výrobního závodu tato čísla výrazně změní. Zaprvé proto, že počet zbraní z produkce České zbrojovky vyrobených v USA mnohonásobně vzroste, a navíc se bude jednat o skutečnou výrobu, nikoliv pouze o montáž zbraní z dílů dovážených z Česka. Zaměstnána tak bude celá řada pracovníků v odborných profesích na dobře placených místech. Právě tato skutečnost potěšila zástupce radnice města Little Rock a státu Arkansas nejvíce. Arkansaský guvernér Asa Hutchinson při oznámení plánů České zbrojovky řekl, že je potěšen, že si světoznámý výrobce střelných zbraní vybral pro svoji expanzi právě Arkansas.

Umístění investice do oblasti Port Little Rock v kombinaci s dobře placenými pracovními místy podle něj zlepší kvalitu života všech obyvatel Arkansasu. Záměr České zbrojovky je podle představitelů města Little Rock největší investicí v tomto městě za poslední desetiletí. Pro zbrojovku nejde ale jen o výrobní kapacity. Druhou podstatnou změnou je trh, na nějž se zbraně vyrobené v USA dostanou. Podstatná část by jich měla v budoucnu směřovat místo na civilní trh naopak na trh amerických ozbrojených složek. A ten, jak známo, je velice široký a je navíc štědře dotován z federálního rozpočtu.

Z hlediska působení českých firem v USA jde o premiéru. V Arkansasu má své sídlo přibližně 300 zahraničních společností, zatím zde však nebyla registrována žádná česká společnost. Česko dovezlo podle amerických statistik v roce 2018 do Arkansasu zboží za 2,6 milionu dolarů a naopak importovalo produkty za 8,2 mil. USA. Guvernér Hutchinson plánuje v letos v červnu cestu do Česka a zájem zástupci státu Arkansas projevili také o zorganizování semináře v Praze, kde by mohli představit výhody podnikání v tomto státě amerického Středozápadu. Setkání zástupců Arkansasu s českými firmami proběhne také na červnovém investičním summitu ve Washingtonu s názvem SelectUSA.

České investice v USA

Potěšitelná je skutečnost, že se mezi zahraničními investory, které se jednotlivé státy USA snaží nalákat, v poslední době objevuje čím dál více českých firem. S dobrou kondicí ekonomiky roste i síla českých firem a zároveň s ní i potřeba uplatnit výrobky kromě tuzemska i v zahraničí.

Zájem o rozsáhlý a lukrativní americký trh je v tomto ohledu pochopitelný. Zároveň platí, že získáním registrace v USA je příslušná společnost považována za americkou a netýkají se jí tím pádem dovozní omezení, jako je zákon Buy American, omezení vyplývající z uvalení dodatečných dovozních cel a další tarifní i netarifní opatření. V posledních dvou letech tak byly v USA registrovány společnosti Silon LLC, KV Final Spartanburg, OKIN, United Hydrogen, US Methanol a další. Jejich společným jmenovatelem je investiční kapitál původem z Česka.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Washingtonu (Spojené státy americké). Autor: Jiří Janíček, ekonomický diplomat.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme