České firmy hledají na podnikatelské misi příležitosti v Etiopii

Dvanáctičlenná podnikatelská mise organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR od úterý doprovodila ministra zahraničí Tomáše Petříčka na jeho třídenní návštěvě Etiopie. Druhá nejlidnatější země Afriky dokázala od roku 2000 zvýšit své HDP desetkrát. Tamní vláda hodlá díky ambicióznímu reformnímu programu dostat zemi do roku 2025 do skupiny států se středním příjmem.



Pro české firmy se otevírají příležitosti v energetice, vodohospodářství, budování dopravní infrastruktury, obranném průmyslu či v zemědělství a potravinářství.

Svaz průmyslu a dopravy dlouho upozorňoval vládu, aby se její ministři vydali do subsaharské Afriky, kde existuje zajímavý obchodní potenciál pro české firmy. Volání zástupců průmyslu vyslyšel ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který spolu s dvanáctičlennou podnikatelskou delegací, vedenou prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem, odjel na třídenní návštěvu Etiopie.

Zástupci firem se zúčastní podnikatelského fóra, setkají se s představiteli etiopského ministerstva obrany a policie a navštíví inovační inkubátor blueMoon. „Etiopie má dlouhé diplomatické a ekonomické vztahy s Českou republikou. Je to nejrychleji rostoucí ekonomika v regionu. Díky své poloze má Etiopie také strategický význam pro přístup na trhy Středního východu. Navíc Etiopie nedávno ukončila ozbrojený konflikt se sousední Eritreou, což tamním firmám otevřelo přístup k eritrejským obchodním přístavům,“ vysvětluje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Etiopský premiér Abiy Ahmed letos obdržel za urovnání konfliktu s Eritreou Nobelovu cenu za mír. Jeho vláda, která je u moci od roku 2018, vypracovala ambiciózní reformní program. Slibuje lepší podmínky pro zahraniční investory, na nichž je závislá modernizace země. Posílit chce také soukromý sektor. Dosud ekonomice dominují státní firmy.

Etiopie navzdory růstu HDP na hlavu ze 124 dolarů v roce 2000 na nynějších více než 800 dolarů a snížení míry chudoby na polovinu, zůstává jednou z nejchudších zemí světa. Vláda však věří, že do roku 2025 posune zemi do skupiny zemí se středním příjmem, tedy s HDP na hlavu nad 1026 dolarů. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že etiopská ekonomika poroste v příštích letech více než sedmiprocentním tempem.

České výrobky mají v Etiopii dobrou pověst. Loni se jich do Etiopie vyvezlo za 327 milionů korun a za prvních devět měsíců letošního roku za 266 milionů korun. Některým českým výrobcům se daří díky kvalitě porážet čínské výrobce, kteří jsou na afrických trzích dosud dominantní. „Čeští výrobci a exportéři najdou v zemi řadu příležitostí, zejména v energetice, budování dopravní infrastruktury, automobilovém průmyslu, letectví, obranném průmyslu, zdravotnictví či v potravinářství a zemědělství,“ dodává Jaroslav Hanák. Ten za Svaz průmyslu podepíše také dohodu o spolupráci s Obchodní komorou Addis Abeby a sektorovými asociacemi.

Etiopie jako důležitý hráč v řešení regionálních bezpečnostních rizik je perspektivní partner například pro Českou zbrojovku. „Chceme našim potenciálním partnerům nabídnout možnost vyzkoušet produkty naší společnosti, která se řadí mezi největší výrobce lehkých palných zbraní na světě. Zároveň chceme nabídnout ucelený systém podpory, výcviku a zaškolení,“ říká Petr Kallus, ředitel pro oblast vojenské techniky z České zbrojovky.

Důležitým faktorem pro rozvoj ekonomiky bývá i kvalitní předpověď počasí, která vyžaduje instalaci speciálních senzorů a radarů. Tyto technologie nabídne etiopským partnerům český Meteopress. „Chceme nabízet naše nejmodernější meteorologické radary na měření srážek, dále naše systémy umělé inteligence na zlepšení predikce počasí a radarové předpovědi srážek. Senzorickou síť může využívat jak stát, tak široká veřejnost,“ vysvětluje Michal Najman, ředitel Meteopress.

Proniknout na etiopský trh už v minulosti zkoušel výrobce osvětlovacích systémů Vyrtych. Na misi chce tyto kontakty prohloubit osobními schůzkami. „Cílem návštěvy v Etiopii je zjistit, jaké jsou aktuální obchodní příležitosti na etiopském trhu, ale také získat informace o případných bariérách, které by nám stály v cestě. Rádi bychom se také dozvěděli, zda existují programy ze strany etiopské vlády na podporu projektů v osvětlení,“ uvádí Josef Jelínek, obchodní manažer ze společnosti Vyrtych.

Cesta do Etiopie je letos dvanáctou podnikatelskou misí, kterou Svaz průmyslu uspořádal. Za posledních pět let Svaz průmyslu zajistil účast v podnikatelských misích téměř dvěma tisícovkám zástupců z pěti set firem. Podle jejich zpětné vazby jsou podnikatelské mise hodnoceny jako efektivní nástroj k navázání kontaktů se zahraničními partnery, prohloubení stávajících obchodních vazeb a v neposlední řadě i k účinné podpoře konkrétních projektů a řešení souvisejících problémů.

• Teritorium: Afrika | Etiopie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme