České firmy na Aero India podpořil ministr obrany

Během své návštěvy Indie u příležitosti veletrhu vojenské a civilní letecké techniky Aero India 2019 v Bengalúru se ministr obrany Lubomír Metnar setkal s indickými představiteli resortu obrany a jednotlivých ozbrojených složek a osobně podpořil česko-indickou spolupráci v obranném a leteckém průmyslu. Čeští letečtí výrobci a poskytovatelé technologií a služeb v oblasti letecké přepravy se na veletrhu představili ve společném výstavním pavilonu, jehož realizace byla financována s využitím prostředků z programu PROPED.



S ministryní obrany Indie Nirmalou Sitharaman projednal ministr obrany Lubomír Metnar celou řadu otázek v oblasti vojenské spolupráce a spolupráce obranného průmyslu obou zemí. O těchto tématech jednal také s představiteli všech hlavních složek ozbrojených sil, s náčelníkem štábu pozemních vojsk Bipinem Rawatem, náčelníkem štábu vzdušných sil Birenderem Singhem Dhanoou a náčelníkem štábu námořnictva Sunilem Lanbou.

Nemohl zároveň opomenout příležitost potkat se s hlavním ministrem (premiérem) svazového státu Karnátaka H. D. Kumaraswamym, s nímž projednal řadu otázek spojených s rozvojem vzájemných vztahů a působením českých firem v tomto dynamicky se rozvíjejícím státě. Současně se český ministr obrany setkal s vrcholným managementem strojírenského koncernu Walchandnagar Industries, státního výrobce letadel Hindustan Aeronautics Limited a dále státem ovládané společnosti BEML, která spolupracuje s českou firmou Tatra Trucks na dodávkách nákladních automobilů pro indické ozbrojené složky.  

Ministr obrany Lubomír Metnar při své účasti na Aero India zmínil: „Jsem rád, že jsem v průběhu mých jednání s resortní kolegyní a s nejvyššími představiteli indické armády mohl podpořit i konkrétní podnikatelské záměry 11 našich firem, jež se účastní této prestižní show.“

Spokojen byl i předseda Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek, který poděkoval ministrovi za podporu českého obranného a leteckého průmyslu v zahraničí. „Mise na jeho úrovni nám velmi pomáhají otevírat dveře a řešit problémy, s nimiž se naše firmy občas potýkají. Chci také poděkovat velvyslanectví v Dillí, agentuře Czech Trade a ministerstvu zahraničních věcí za přípravu této společné prezentace v rámci projektu ekonomické diplomacie,“ dodal šéf asociace.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie). Autor: Milan Touš, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme