České firmy na veletrhu cestovního ruchu Travel News Market ve Švédsku

Celkem 10 českých firem společně se sdružením cestovního ruchu Střední Moravy se v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) účastnilo 7. listopadu veletrhu cestovního ruchu Travel News Market 2019 ve Stockholmu. Součástí projektu byl specializovaný B2B seminář se švédskými partnery, který velvyslanectví společně s agenturou CzechTourism zajistilo v prostorách veletrhu, na kterém se české firmy mohly prezentovat a navázat spolupráci s partnery.



Travel News Market je největším B2B veletrhem v oblasti cestovního ruchu ve Švédsku. Jedná se o poměrně mladý veletrh, který se však mimořádně dynamicky rozvíjí a jehož oblíbenost každým rokem stoupá. V letošním roce se akce zúčastnilo 220 vystavovatelů a navštívilo jej 1300 nákupčích, především z řad tour-operátorů, cestovních kanceláří a agentur z oblasti MICE, Business i Leisure Travel nejen ze Stockholmu a celého Švédska, ale rovněž agenti ze sousedních zemí. Na veletrhu byly přítomné prezentace vesměs všech evropských zemí, ale i Izraele, USA, Filipín, Číny, Srí Lanky, Thajska, Malajsie, Mexika a dalších latinsko-amerických zemí apod. Účast ČR byla tedy nutností.

Švédsko zároveň představuje z hlediska incomingového turismu zajímavou destinaci: v prvním pololetí navštívilo ČR 67.619 švédských turistů (nárůst o 6,28 % oproti r. 2018), přičemž je registrováno 175.593 přenocování (nárůst o 5,5 %), tj. průměrná doba pobytu je velmi slušných 3,6 dne.

V letošním roce se prezentovalo celkem 10 firem: Prague Convention BureauCPI HotelsOrea HotelsLéčebné lázně Mariánské lázněTree of Life Lázně BělohradLázně Teplice, cestovní kancelář Kompas, cestovní kancelář Enthusia Travel, agentura Mondial a společnost Regiojet. Veletrhu se dále zúčastnila sdružení cestovního ruchu regionu střední Moravy. Několik dalších firem se zúčastnilo pouze katalogovou formou jako např. Chateau Mcely a další.

Nadstavbou projektu ekonomické diplomacie byla organizace specializovaného B2B semináře v prostorách veletrhu, na který se podařilo získat 15 švédských firem. Seminář zahájil zástupce velvyslance Jan Buben a firmy následně představila ředitelka CzechTourism Scandinavia Lucie Vallin. České firmy se tak mohly detailně prezentovat vybranému okruhu zájemců. Součástí semináře byla rovněž krátká přednáška Hany Krasové ze společnosti Amazing Places o kvalitě ubytovacích kapacit v ČR a prezentace dvou nejznámějších švédských travelblogerů Petera a Heleny Bergström o krásách ČR.

Účast na Travel News market a B2B seminář ve Stockholmu byly součástí rozsáhlejší roadshow CzechTourismu, která zahrnovala dánskou Kodaň i finské Helsinky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Stockholmu (Švédsko). Autor: Jan Buben, zástupce velvyslance.

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme