České firmy s podporou České exportní banky úspěšné v Kyrgyzstánu

Dne 10. října 2019 bylo za účasti předsedy vlády Kyrgyzstánu Muchammadkalije Abylgazieva a velvyslance ČR Rudolfa Hykla slavnostně otevřeno sportovně-relaxační centrum v Biškeku, na jehož výstavbě se dodávkami podílelo i české firmy. Financování dodávek vzduchotechniky, sanity, úpravny vody atd. financovala Česká exportní banka.



Projekt nového sportovního centra v rámci kongresového střediska Dasmia je pokračováním dřívější účasti českých firem právě na výstavbě tohoto rozsáhlého komplexu konferenčních a restauračních zařízení v Biškeku.

České firmy realizovaly následující dodávky: NurSun Energy (integrátor technologií), Regulus (topení a ohřev vody), Vagner pool (technologie bazénů), Janka Engineering (vzduchotechnika) a Ptaček velkoobchod (keramika). ČEB poskytla na realizaci projektu financování ve výši 1,5 mil. EUR. Zmíněné sportovní centrum je největší svého druhu v celé střední Asii a očekává se, že se bude těšit velkému zájmu obyvatel hlavního města.

Z pozice českých firem se jedná o důležitý referenční projekt, od kterého se očekává, že poslouží pro jejich následné podnikatelské aktivity v dalších městech Kyrgyzstánu. Velvyslanec Hykl v rozhovoru s předsedou vlády Abylgazievem informoval o aktivitách českých podnikatelů v Kyrgyzstánu, jakož i o podpoře českého státu prostřednictvím ČEB kyrgyzským, potažmo českým podnikatelským subjektům a aktivitách velvyslanectví ČR.

V Kyrgyzstánu bylo dosud zrealizováno na 20 převážně menších projektů s účastí českých firem, které kofinancovala ČEB. Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu se zaměřuje na propojování českých a kyrgyzských podnikatelů, a to organizováním podnikatelských fór v Kyrgyzstánu, organizací incomingových misí do ČR otevřených také pro kyrgyzské podnikatele atd. Mezi sektory, o které mají české firmy zájem, patří obnovitelné zdroje energie, nakládání s vodami, IT sektor a modernizace potravinářského průmyslu.

Předsedа vlády Abylgaziev na oficiální ceremonii poděkoval velvyslanci ČR za podporu českého státu rozvoji společných podnikatelských aktivit v Kyrgyzstánu a vysoce hodnotil technologickou a průmyslovou stránku české produkce, která je v zemi známá.

Informace a fotografie poskytnuty Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autor: Luboš Joza, ekonomický diplomat.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme